Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis LT – 90 år!

2014 blir för oss på LT ett jubileumsår. Tidningen fyller nämligen 90 år.

Det var fredagen den 18 juli 1924 som första numret lämnade tryckpressen.

Det har varit 90 händelserika år. År fyllda av både glädje och sorg.

Under hela året kommer vi att fira. Som läsare kommer du på flera olika sätt givetvis att bli inblandad. Att vi fyller år ska märkas och fira det ska vi göra tillsammans med dig.

Det hela började på Storgatan 11 i Östersund. Där installerades en gammal press, en sättmaskin och övrig utrustning som Nils Andersson, Länstidningens förste redaktör, hade med sig från Borlänge.

Länstidningen kommer att efter måttet av sina krafter kämpa för de aktuella krav och intressen, som göra sig gällande inom de arbetande klasserna, skrev tidningen i sin anmälan.  Den första tidningen hade fyra sidor.

Starten av Länstidningen hade föregåtts av femton års mer eller mindre misslyckade försök från den jämtländska arbetarrörelsen. En egen tidning var drömmen. Men det gick onekligen trögt.

Primus motor under pionjäråren före 1924 var Carl Åström, en legendarisk agitator och redaktör.

Carl Åström startade också tidningen Viljan. Året var 1909. Den tidningen trycktes i Sundsvall och kom ut sporadiskt. Viljan somnade dock slutligen in när Åström tvingades krypa in i fängelse på ett år och sex månader för majestätsförbrytelse. Att i tryck smäda kungen på den tiden var ett allvarligt brott. Carl Åströms lilla notis i tidningen ledde honom därmed in bakom lås och bom.

Andra föregångare till Länstidningen var Jämtlands Folkblad (1911-1915), Nya Jämtland (1916-1920). I Östersund fanns också vänstersocialistiska tidningar som Inlandet och Nya Norrland.

Först 1927 blev LT daglig tidning, det vill säga sexdagarstidning.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna fram till det som måste betraktas som de stora framgångsåren under slutet av 70- och början av 80-talet.

Det är svårt att förbise år 1982 när man talar om LT:s historia. Då fick LT:s dåvarande redaktionschef Christer "Chritan" Sjöström Stora Journalistpriset för LT:s stora framgångar på den jämtländska tidningsmarknaden. LT skrev tidningshistotria. Inte minst eftersom tidningen gick om Östersunds-Posten i upplaga och blev länets största tidning.

Under dessa 90 år har mängder av yrkesskickliga och namnkunniga journalister passerat genom LT:s redaktion. Jag hoppas att du under jubileumsåret ska få möjlighet att åter igen stifta bekantskap med några av dem både i tidningsspalterna och i de digitala kanalerna.