Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis Kalle!

Från LT:s ledaravdelning säger vi i dag: Grattis Kalle!

Vår medarbetare Kalle Olsson blir ny riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Under onsdagens lopp blev det klart att riksdagens Jämtlandsbänk kommer att förnyas på två platser. Att Anna-Caren Sätherberg (S) tar den ena kommer inte som en överraskning. Hon är partiets givna toppnamn. Men Kalle Olsson kommer in tack vare fler personkryss än Gunnar Sandberg. I skrivande stund, när 65 av 98 valdistrikt är räknade, har han dubbelt så många kryss som sin konkurrent.

Många hade trott att Kalle Olsson skulle få svårt att samla tillräckligt stort stöd eftersom Gunnar Sandberg betraktas som LO-medlemmarnas kandidat. På distriktskongressen i Åre i april vann också Sandberg omröstningen om en andraplats på listan. Men om traditionalisterna är fler i partiorganisationen så råder det inget tvivel om att väljarna vill ha förnyelse. Kalle Olsson är inte bara de ungas kandidat. Han har ett brett stöd bland väljare i alla åldrar. Tro mig, jag har träffat många av hans trogna läsare i ålderskategorin 75+. De brukar titta in på redaktionen för att småprata.

Både Olsson och Sätherberg brinner för landsbygdsfrågor, de är skickliga retoriker och de vet vad som krävs för att nå ut med ett budskap i det moderna medielandskapet. Det är inte oväsentligt, för även om Gunnar Sandberg har fått många anhängare genom att åka runt på arbetsplatserna, så är kraven annorlunda idag på en politiker som vill få ett brett genomslag.

På papperet ser nykomlingarna ut som ett drömlag. Men det är ingen lek att vara debutant i riksdagshuset. I dagens skakiga politiska läge är säkert partifållorna ännu trängre än vanligt. Vi kan bara hoppas att de får utrymme att blomma. Gör de det kan båda på sikt bli en tillgång för länet.