Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis

105 år fyller i dag den 9 juni 2010 Gertrud Erika Lööv, född Berglund.

Hon är född och uppväxt i Storsjö Kapell och har bott där i hela sitt liv.

Näst äldst bland många syskon fick hon tidigt hjälpa till med de yngre. Nu är endast Karin, lillasyster 95 år och Herman, lillebror 98 år, i livet.

1929 gifte hon sig med Gustav Lööv, även han från byn. Han avled 1976 och Gertrud flyttade till lägenhet i byn, senare till servicehuset ”Fjällviolen” där hon nu bor. Hon har dock varit hemma i stugan varje sommar, från april till oktober. På senare är bara när barnen varit hemma, Harry bor i Stockholm och Sally bor på Gotland, så det blir inte så ofta längre.

Barn, barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn, fem generationer dubbelt upp, kommer hem emellanåt så hemmet går i arv.

Hon sitter vid köksbordet i sin lägenhet och tittar över sjön på andra sidan och sitt kära hem samt fjället vid sätern, Högrensvålen.

Hemmet, ett småbruk som det kallades byggde de 1934. Per-Albin Hansson som då var statsminister ville hjälpa barnfamiljer att få statliga lån för att bygga ett eget hem. Bankerna vågade inte ge lån till arbetare. Det var arbetsamma dagar, både bygga hus och odla jord, men en lycka och glädje att få ett eget hem. De fick bokstavligt bryta mark då tomten bestod av mycket sten. Det var många, långa arbetsdagar. Inte mycket sömn under den ljusa årstiden.

Under vintern tillverkades det mesta som behövdes i hemmet. Gertrud kardade, spann och sydde vadmalskläder till skogsarbetare. Det blev en liten slant att betala av på lånet. Det var kämpigt att få ihop till utgifterna även om man snålade och gjorde så mycket som möjligt själv.

Många gånger kan man undra hur de orkade.

Nu tycker hon att hon inte gör någon nytta, syn och hörsel har försämrats så det är mycket som hon inte kan längre. Läser Länstidningen med förstoringsglas som hjälp. Ville gärna sticka strumpor igen men kan inte se de tappade maskorna. Inte virka sängöverkast till barn och barnbarn, mer än 50 sådana har hon virkat.

Barnen har fått med sig viktiga visdomsord genom livet: Håll er ren och hel, var ärlig och sparsam!

Länstidningen ber att få gratulera på födelsedagen!