Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis kompiskoll med Lociloci

Lociloci är en ny tjänst för att positionera kompisarnas mobiltelefoner.

Lociloci är en ny tjänst för att positionera kompisarnas mobiltelefoner. Till skillnad från andra liknande tjänster är den gratis, och oberoende av mobiloperatörerna. Mobil har testat.Polisen använder allt oftare positionering av brottslingar via mobilnätet för att kartlägga dem. Nu är dina vänner och släktingar kanske inga skumma typer, men det kan ju finnas mer vänskapliga skäl att hålla koll på sina vänner. Som att skicka ett sms "jag ser att du är här på söder, har du lust att ta en fika".

Den privata övervakningen är helt säkert här för att stanna. Lociloci är en ny tjänst som kan användas för att spana in var vänner, barn och andra befinner sig - på en karta på datorskärmen. Det är dock inte fråga om någon okontrollerad övervakning. Den person man vill övervaka måste själv i telefonen godkänna att du får följa hans eller hennes rörelser på kartan.

Rent konkret fungerar det så att man ser sina bekanta i form av små spelpjäser på en karta eller satellitbild. Den som vill använda programmet gratis får 5 positioneringar per kontakt och månad. Om man vill kunna positionera sina vänner obegränsat antal gånger får man betala 7 kronor i avgift per vecka.

Positioneringen gör man i sin vanliga dator på lociloci.se eller via den mobilanpassade webbsidan iphone.lociloci.se.

Det går alltid att växla över till osynligt läge om man tröttnar på att ens vänner ska kunna hålla koll på en. Antingen gör man sig osynlig på Lociolocis webbsajt, eller så skickar man bara texten lociloci osynlig till 72311. Det går fortfarande att positionera sina vänner även om man gjort sig osynlig (om de inte tröttnar på att du vägrar synas och tar bort dig som kontakt förstås).

Vad ska man då ha Lociloci till? Givetvis finns det ett nöjesmoment som lockar. Det är helt enkelt lite spännande att kunna se var ens vänner är. Oj, är han ute och handlar julklappar nu tro? Aha nu är han tydligen hemma hos Olle.

Men det finns förstås också funktioner som handlar mer om nytta - och övervakning. Föräldrar kanske vill ha koll på var deras 10-åringar befinner sig efter skolan. Eller som en säkerhetsåtgärd se om deras dementa gammelfarmor har gått vilse. Om man vill ta mer oroande exempel kan svartsjuka män kräva att få ha sin partner positionerad. Den här typen av tjänster känns inte oproblematiska.
Det som man skulle önska sig är fler nyttofunktioner inbakade i Lociloci.

Man kan ju positionera sig själv, men tänk om man samtidigt kunde få vet vilka bra caféer, butiker eller restauranger som låg i närheten, till exempel genom att man själv hade ställt in vad man gillar och är intresserad av.

Den typen av smarta kopplingar till databaser över butiker, caféer och annat kommer helt säkert att göra positioneringstjänster av det här slaget större i framtiden.

Man skulle också kunna tänka sig att man kunde få ett sms om en vän till exempel råkade befinna sig i en viss stadsdel eller om ens barn lämnade hemmet.

Den typen av extrafunktioner saknas i stort sett helt i Lociloci idag. Det är trist. Men när företaget bakom Lociloci bygger ut den typen av extrafunktioner lär det här programmet bli mer intressant. Den enda extrafunktion som finns idag är en statistikfunktion där man kan följa precis hur man rört sig alla de gånger man blivit positionerad.

Lagstiftningen om hur mycket får man får övervaka sina barn (eller hur mycket företag får övervaka sina anställda) är inte helt enkel på det här området, och ju fler tjänster det kommer av det här slaget lär det helt säkert bli en juridisk, politisk och moralisk diskussion om det.

Namn: Lociloci
Testat på: Pc, Mac, Iphone, Nokia E71
Pris: Gratis att söka upp till 5 gånger per vän och vecka, 2 kronor för att lägga till en vän, 7 kr/vecka för
obegränsat antal sökningar
Länk: www.lociloci.se

Betyg: 7 av 10
/Linus Brohult

mobil.se