Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gråstarr opereras utan väntetid

Från årsskiftet kommer gråstarrspatienter på ögonkliniken i Östersund att få en operationstid i handen redan vid första träffen på mottagningen.

Är patient och läkare överens, kan det bli operation samma dag.

Snart är väntetiderna hanterbara för länets gråstarrspatienter. Redan i dag pågår ett projekt där patienten erbjuds att gå direkt från bedömning på ögonmottagningen till ett väntande operationsteam.

– Jag har bekämpat köer i hela mitt yrkesliv, för vad är det för skillnad om jag opererar i dag eller om ett år, säger ögonläkaren Erling Streman. På sjukhuset har vi alltid haft köer, hela verksamheten har varit uppbyggd på det. Det är så vi hanterar problem i landstinget.

Han menar att när patienten väl kommit till sjukhuset ska de få sina bekymmer åtgärdade direkt. Det är bra både för patienten och för ögonkliniken som kan ge en effektivare vård.

Cathrine Thand, enhetschef på ögonkliniken, och hennes medarbetare känner trycket från landstingsledningen att kapa köerna och klara vårdgarantin och kömiljarden.

– Samtliga måste sätta till alla klutar för att lyckas, säger hon. Nu har vi opererat gråstarr lördagar och söndagar under hösten för att kapa köerna. Samtidigt har vi under vardagarna erbjudit patienterna att operera sig direkt när de ändå är här. Nu är kön till operation för gråstarrspatienterna så gott som borta.

De har alltså opererat gråstarrspatienter på löpande band och i dag finns endast 127 patienter i kö som väntar på att få komma till mottagningen för att bli undersökt, det vill säga de patienter som remitterats till ögonkliniken för en första bedömning. Men några av dem har väntat i fyra månader vilket ingen tycker är bra.

Nu blir det operation för dessa också inom kort, men inte före jul.

– Det är väldigt roligt att kunna ge patienterna en tid i handen. På det sparar vi sjukresor, tid och lidande för patienten, säger Cathrine Thand. Framförallt sparar vi läkartid.

Katarakt direkt heter projektet som innebär att patienten träffar en sjuksköterska som förundersöker innan operation. Läkarna finns i operationssalen. Är det då skäl för operation, och de kommer överens, blir det operation direkt. Patienten slipper alltså åka hem och vänta i ytterligare tre månader för att göra själva operationen.

Det är ögonläkaren Erling Streman som tagit med sig idén från andra ställen där han har jobbat, inte minst då från den privata sektorn.

– Bara att sköta väntelistan för patienter som ska operera gråstarr tar en hel dag per vecka av en sjuksköterskas arbetstid, säger Cathrine Thand vidare.

Timmar läggs alltså på att placera människor i en operationskö som i sin tur ger upphov till irritation, inte minst hos väntande patienter. Men nu ska det bli slut på det.