Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsklippning

Annons

I dagar då väldigt många i det här länet har sportlov och ägnar sig åt skidåkning i gnistrande snö tänker jag på – fotboll.

I måndags, och nu ljuger jag inte, klippte man gräset på Lerkendal i Trondheim för första gången i år. Rosenborg har rekordtidig seriepremiär om en dryg vecka, söndag den 15 mars tar man emot Vålerengen (Oslo) i sin egen högborg.

Och gräset växer, alltså. Men det sker naturligtvis med hjälp av konstlade metoder (förutom att det finns värmeslingor i planen och den täcks av plast).

Sedan i höstas drivs en försöksanläggning på Lerkendal där värme och ljus i stora flyttbara tält sätter fart på växtligheten.

Vintern har varit tuff även på den norska sidan. Trondheim har inte fått så mycket snö sedan någon gång på 1980-talet och det har naturligtvis satts sina spår även för Rosenborg. Vid nyår brakade Abrahallen, inomhusarenan för fotboll, samman av snötyngden.

Därmed försvann också en viktig pusselbit i förberedelserna även om nu Rosenborg fortfarande har ekonomiska muskler att träna på betydligt varmare breddgrader så här års.

Två veckor på Kanarieöarna och nästan lika lång tid i La Manga i Spanien har redan avverkats, ett par kortare resor till Köpenhamn har gjorts för att hitta naturgräs och i dagarna är man tillbaka för ytterligare ett veckoläger i Spanien!

Trönderna gör nu sin sista riktigt stora satsning för att återta kommandot i norsk fotboll efter två raka misslyckanden.

Man gör det med pengar som lagrats i kassakistan under många goda år, därför kan man göra en budget som pekar på 37 miljoner (svenska kronor) i underskott trots att man beräknar sälja spelare för 27 miljoner under sommaren.

Det är också den höga sportsliga målsättningen som gjorde att man avstod att sälja under januarifönstret.

Generösa bud fanns på slovaken Marek Sapara (Besiktas), Alexander Tettey (Olympiakos) samt Steffen Iversen (Norwich). Här fanns 65 miljoner att hämta men Rosenborg avstod.

Målet är givetvis att vinna Tippeligan och spel i Europa.

Och Rosenborg har rustat under vintern; här finns nu tre (!) målvakter av högsta klass sedan Espen Johnsen flyttat tillbaka till Trondheim, flera av de spelare som brottats med skador har renoverats på operationsbordet under vinteruppehållet (Kris Stadsgaard, Roy Miller, Sapara, Iversen är några) och så har man förstärkt med vassa kort på mitten (Anthony Annan och Trond Olsen).

Men den allra största nyheten är att den svenske tränaren Erik Hamrén ändrat spelsystem. Även om han, precis, som alla tränare, säger att det bara är siffror på ett papper, så är 4–2–3–1 något som trönderna kommer att vända ut och in.

Bara segrar kan övertyga klubbens anhängare om att det är en vägvinnande uppställning.

Annars kommer man att snart ropa på Nils Arne Eggen och 4–3–3. Igen.

Mer läsning

Annons