Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsklipparen med riktiga hästkrafter

/
  • Anders Finnstedt uppskattar att det skulle ta ungefär 45 minuter att klippa hela Österängsparken. ”Med två pigga hästar går det fort”, säger Anders Finnstedt.  Foto: Henrik Flygare
  • För sjunde året i rad medverkar Östersunds kommun i den internationella miljökampanjen Europeiska trafikantvecka. I Badhusparken var ett växthus uppställt för utställarna.
  • Kenneth Graffman ställer om hakbandet och flyttar några andra remlåsningar. ”En vuxen persons finger ska få plats mellan hakan och hakbandet. Mer löst än så ska det inte vara”, säger han.  ”Nu känns det riktigt bra”, säger Karin Båth.
  • När jag kollade igår (läs fredag) var det 1677 städer i Europa som anordnar trafikantveckan. Men det görs också i länder utanför Europa”, säger Anne Sörensson.

Klimatsmart i stan är att ha hästar som klipper gräset och hämtar sopor. Det är också att cykla istället för att ta bilen.

Annons

För sjunde året i rad medverkar Östersunds kommun i den internationella miljökampanjen Europeiska trafikantveckan, 16-22 september. Temat för året är klimatsmart i stan.

I Badhusparken står Karin Båth och får hjälp med att ställa in cykelhjälmen.

– Jag cyklar mycket och har haft hjälmen i sex eller sju år men jag lämnar den hemma ganska ofta också för jag tycker inte att den sitter bra alls, säger Karin Båth.

Hon är inte den enda som tycker så och det är inte helt enkelt att få hjälmen att sitta ordentlig berättar Kenneth Graffman, ambulansinformatör.

– Det går att göra mer fel än rätt, säger han.

Ambulanspersonal ser många olycksdrabbade som visserligen haft hjälm men på grund av att den inte sitter rätt så skyddar den heller inte.

– En hjälm ska sitta fast på huvudet och inte kunna glida i sidled eller fram och tillbaka, säger han.

Ett stort problem som han ser det är att det finns ett glapp mellan handlare och kund.

– Handlaren visar helt enkelt inte för kunden hur hjälmen ska sitta och hur man ställer in den, säger Kenneth Graffman.

Under tiden han hjälper Karin Båth med sin hjälm blir det kö till cykelhjälmsbesiktningen.

I Österängsparken finns Anders och Nisse Finnstedt från Dvärsätt med fyra hästar och två gräsklippningsaggregat.

– Temat på trafikantveckan är klimatsmart i stan och då tyckte vi det passade bra att komma hit och visa upp oss, säger Anders Finnstedt.

Gunilla Lindqvist är där och hjälper till. Hon driver också företag där hästar används, också hon är från Dvärsätt. Hon kör bland annat slädturerna på isen vid Badhusparken.

– Vi vill visa hur man kan använda hästarna och de kan användas till mycket, säger Gunilla Lindqvist.

– I miljöbalken, andra kapitlet, står att man ska använda det miljövänligaste alternativet och det som ger minsta miljöpåverkan, säger Anders Finnstedt.

Han tycker att Östersund, miljöstaden, borde ha hästarna i åtanke i framtiden bland annat för att hålla mark öppen.

Gunilla Lindqvist visar en bild från Jönköping. Där används hästar för att hämta soptunnor.

– Efter att man började använda hästarna har det blivit mindre skräpigt. Folk tänker på hästarna, säger hon.

– Hela Djurgården klipps med hästar, säger Anders Finnstedt.

Det är bara några av exemplen de berättar om.

– Det här har blivit riktigt stort på många platser, säger han.

– Jag har en vision. Det är att få klippa de 70 hektar som kommunen har som inte är parker men som de håller öppet. Jag vill kunna ha ett stall i närheten där hästarna kan stå så att det blir jag som får åka från Dvärsätt för att göra jobbet, säger Anders Finnstedt.

Annons