Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränsutställning på Galleri Katten

En gräns kan skildras på många sätt. På Galleri Katten visar norska och svenska konstnärer sina tolkningar av temat.

I lördags var det vernissage för utställningen "Grensen" på Galleri Katten. Utställningen sker inom ramen för gränsprojektet och kommer att pågå i två veckor.

Carina Bergli från Galleri Lierne berättar att bakgrunden var en tävling i Lierne, där svenska och norska konstnärer tolkade temat "Gräns", i olika tekniker och från olika infallsvinklar:

– Tävlingen avgjordes i Lierne i somras, men vi tyckte att utställningen var så intressant att den borde visas på flera ställen.

Därför har den vandrat vidare, först till Röyrvik och sedan över gränsen till Gäddede. Nu är det Strömsunds tur, och den 12 november flyttar den vidare till Valsjöbyn.

Sexton konstnärer ställer ut och de har tolkat gränstemat på vitt skilda sätt. Den målning som vann tävlingen beskriver "Grensen mellom kua og kalven", utförd i akryl av Kjersti Stokke från Trondheim. Ingela Landen Skogmo från Lierne har målat gränsen mellan Yin och Yang och Birgitte Hegseth från Selbu har skildrat gränsen mellan liv och död.

Martha Ejevärn från Gäddede har målat en akvarell, ett träd där grenarna slingrar sig samman, "Come together" kallar hon den. Mai-Britt Simble och Torfinn Johannesen från Strömsund, har båda använt fototeknik i sina verk "Den gränslösa kärlekens ljus" respektive "Many faces".

I galleriet tronar också en kub där barn från Hotagen, Frostviken, Lierne och Röyrvik har målat "4 årstider ved Grensen", och där varje ort har sin sida.