Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granström först över fjället

Mats Granström, Spårvägen, var snabbast i stentuffa Fjällmaraton Bydalsfjällen.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är stel nu, säger segraren och skrattar.

Fem timmar, sju minuter och nitton sekunder.

Det var vad Mats Granström behövde för att besegra den 49 kilometer långa banan i Bydalsfjällen, som innehöll hela 2900 höjdmeter.

Värmen höll sig långt borta, men i stället var vätan och halkan en extra utmaning längs banan.

– Det är faktiskt bara mitt tredje traillopp jag gör, säger Mats Granström, 31.

Med sin bakgrund som elitsatsande långdistanslöpare var han ändå väl förberedd. Mats Granström har bland annat ett SM-tecken från 2006 på 10 000 meter.

– Jag satsade hårt på långdistans i 13 år, men motivationsbrist och skador gjorde att jag kände mig ganska nöjd och varvade ned för några år sedan. Jag började en guideutbildning i Storuman och har jobbat i Storulvån, så jag har ändå hunnit springa en hel del på fjället.

I lördagens långa klass för herrarna var det Hampus Lindblom, Åsarna, som gick ut hårdast och tog en tidig ledning. Mats Granström och Johan Arnqvist, Uppsala, jagade där bakom.

– Vi kom ikapp någonstans mellan 10 och 20 kilometer. Sedan var det som att jag och Arnqvist sprang jo-jo ... jag hade tufft att hänga med uppför men tog igen när det blev nedför. På slutet var det mycket flackt och då fick jag luckan, säger Mats Granström.

Björn Gund blev bäste länslöpare och kom in som trea.

– Det här med trail tror jag bara kommer att få ännu större genomslag. Tittar man i Europa är det väldigt stort, säger Mats Granström.

Den långa damklassen blev en tysk historia. Ingen kunde göra något åt Judith Trunschke som vann på 6.10.57.

Östersundstjejen Sanna El Kott Helander, 20, knep sedan andraplatsen.

– Jag hade inga förväntningar alls. Jag kände mig förkyld innan, men nu känns det nästan bätte, säger Sanna och skrattar.

Hon sprang tillsammans med tvillingsystern Lina, och de låg länge på en delad andraplats. Vid sista passeringen över Drommen blev de omsprungna av Sofia Mattiasson, men Sanna hade kraft att vända på steken och spurta åt sig andraplatsen.

– Det är riktigt härligt att ha gjort en sådan här prestation. Dessutom är det så himla fint här i Bydalsfjällen, säger Sanna El Kott Helander.

Halvmaran, 22 kilometer, vanns av Clara Karlsson, Järpen, på damsidan och Petter Engdahl, Sportsgym, bland herrarna.

Resultat uppdateras på tävlingens sajt under dagen. Se alla resultat här.

Under helgen är det även fjällmaraton i Funäsfjällen. Hitta resultaten här.