Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränsöverskridande mix på Drejeriet

Våren är här och många grupp- och sommarutställningar har dragit igång.

I helgen var det vernissage på Drejeriet. Det är Drejeriets medlemmar som ställer ut och gemensamt för samtliga alster är att de är rakubrända, vilket ger en hård och ojämn yta. Föremålen får ett organiskt uttryck.

Mycket och trångt var det i det lilla utställningsrummet med resultat att det var svårt att se verken. Men efterhand vande sig ögonen, varv efter varv upptäckte jag mer.

Annica Perssons fyra flickor från det förflutna är härligt suspekta. Det går inte att bestämma vilket humör de är på utan alla dessa flickor som en urnform bär på ett Monalisa smile ... djupt och introvert. Leendet är överlägset eller underfundigt. Eftersom de har så många bottnar tycker jag att de fungerar bra skulpturalt. De är även lite uppnosiga. Man kan se en likhet med Lena Cronqvists tecknade barn.

Andra alster som sticker ut är luftfyllda keramikpåsar av Kerstin Staake. Intressant att vända på ett tungt material och forma och göra det lätt. De fungerar bra i ett mönster, tillsammans lyfter de varandra.

Det var som sagt många föremål och jag kan inte låta bli att undra varför man trängs i det lilla rummet. Inför en grupputställning som denna tycker jag att man skulle ändra och stuva om så försäljningsrummet användes. Det skulle upplevas fräschare och göra det lättare att ta till sig verken/föremålen.

Annars ser jag inget problem med denna mix av skulpturer och bruksföremål. Tvärtom upplever jag det öppet och gränsöverskridande.

Utställare på Drejeriet är Staffan Alm, Kerstin Staake, Annika Persson, Ylva Eklind, Jakob Danhard, Åsa Maria Hedberg, Gunhild Åkerblom och Björn Dahlström.

Linda Pettersson