Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränslöst samarbete räddar kvar folktandvården i Frostviken

I över sju år hade Gäddede saknat en fast tandläkare på sin klinik. Och för ett år sedan hade beslut tagits att kliniken skulle läggas ned.

Ett år senare har de en fast anställd tandläkare och man har inlett ett samarbete med tandvården i norska Nordli, cirka tre mil bort.

Annons

Den sista fasta tandläkaren vid folktandvården i Gäddede försvann till en annan tjänst i slutet av 2001. Därefter har det varit minst sagt svårt att rekrytera någon ny.

– Situationen löstes med att en tandläkare från folktandvården i Strömsund kom upp tre dagar i månaden, berättar tandsköterskan Bente Kvemo, som jobbat på orten sedan 1981.

Men förra året hade läget blivit så kärvt att landstinget hade beslutat att lägga ned enheten i Gäddede.

I samma veva gick tandläkaren Stig Östling hemma i Stockholm och funderade på en förändring i livet. Efter flera år som tandläkare, till stor del på den privata marknaden, var det dags för något nytt.

– Då hade jag helt andra planer och funderade på att jobba utomlands, säger Stig.

Och det föll sig så att han hade en lucka i sin kalender. Det var då han såg möjligheten att ta ett vikariat uppe i norra Jämtland i tre månader. En månad i Strömsund och två i Gäddede, med start i maj i fjol. Tanken från landstingets sida var att han skulle finnas i Gäddede under avvecklingsprocessen.

Någon koppling till Frostviken, eller Jämtland i övrigt, hade Stig inte.

– Jag såg Gäddede som någon liten fläck på kartan. Jag kom från Stockholm och hade väl ett lass fördomar..., säger han.

– Men det visade sig att det inte riktigt var som jag trodde. Det var annorlunda, öppet och trevligt. Inga surjämtar här!

Ganska omgående tog Stig tillsammans med Bente tag i vad som behövde göras med patienterna. Under åren med tillfälliga tandläkare hade mycket hamnat på efterkälken. Minst 13 mils avstånd till Strömsund för att göra större ingrepp i munnen hade gjort att en del patienter dessutom hade hoppat över behandling helt.

– Vi började med att kolla barnen och ta tag i de mest akuta invånarna, berättar Stig.

När de tre första månaderna på Stigs vikariat hade gått var det arbetet inte klart.

– Skulle jag åka härifrån då? Nej, jag stannade och gjorde klart det.

Så blev tre månader till ytterligare tre månader. Som blev sedan blev till sex månader till. Och sedan 1 juni har han skrivit på för en fast tjänst.

– Det är ovanligt att märka så tydligt vilken betydelsefull effekt man har i samhället, säger han.

Själva samhällseffekten, i kombination med att han faktiskt insett att han trivdes riktigt bra i Frostvikens avlägsna fjällandskap samt att han har en förstående fru gjorde att beslutet att stanna växte fram med tiden.

Men att det skulle utveckla sig så, det hade han "ingen susning" om då i maj för ett år sedan.

Och under året har tandläkarkliniken gått från att läggas ned till att gå på i full fart framåt. Ett samarbete med Norge tryggar framtiden. Och bakom idén står personalen själva. Tandsköterskan Bente Kvemo, som ursprungligen är från Nordli, har gått och grunnat på idén länge och med Stigs hjälp blev det verklighet.

– Vi såg möjligheterna, såg tåget komma och klev på det, säger Stig och förklarar att han nog egentligen inte vetat allt kring nedläggningsplanerna, utan i stället bara sett möjligheterna.

– Och landstinget har varit väldigt tillmötesgående, säger de.

I maj rullade samarbetet igång på försök och nu i juni är det skarpt läge. Cirka två dagar i veckan befinner sig Stig och Bente på andra sidan gränsen och tar hand om de norska patienterna. När de är i Norge är kliniken i Gäddede antingen stängd eller så finns tandsköterskan Rose Jonsson, som sedan i höstas är anställd på 40 procent, och en tandhygienist från Strömsund på plats.

I takt med att verksamheten växt och samarbetet tagit fart har kliniken i Gäddede dessutom uppgraderats, något som blir nödvändigt då kliniken utför en hel del ingrepp som andra mer centrala kliniker hänvisar vidare till andra enheter och till specialistvård.

– Landstinget har varit väldigt positiva och ställt upp med ny utrustning. När det gäller inplantat har vi nu fått till lika bra utrustning som specialistkliniken i Östersund har, säger Stig.

– Tanken är att det ska vara lika bra vård här som i Stockholm eller andra storstäder. Det sa jag i början mest på skoj, men nu börjar det bli så också.