Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränslös musik hedrar minnet av känd riksspelman

Reidar Aksnes och Bo Andersson försvinner in till ett mindre rum och provspelar varandras dragspel.

Utanför fortsätter scenframträdandena i en fullsatt salong.

I november för två år sedan gick Skogsbylasse, Edvard Larsson, ur tiden. Han är mest känd för sin stora talang på munsspel och var också riksspelman på munspel. Skogsbylasses minnesfond startades till förmån för unga lovande folkmusikanter i Sverige och Norge.

På lördagen arrangerade minnesfonden, tillsammans med föreningarna Jämtbälgen och Glá musikalliansen, en soaré. Hägragården i Dvärsätt är fylld till brädden.

– Det är tillåtet att vara 150 personer här inne och det är det i dag, säger Åke Bengtsson, som är engagerad i de två föreningarna och i minnesfonden.

Syftet med dagen är att Minnesfonden ska få in pengar och syftet med fonden är att dela ut stipendier till unga lovande folkmusiker i Sverige och i Norge. I Norge har det redan skett en stipendieutdelning men ännu så länge har det inte varit någon sådan i Sverige.

– Vi är väldig nöjda med arrangemanget, det är ju första gången vi anordnar det, säger Åke Bengtsson.

Förutom att hedra Skogsbylasses minne och samla in pengar till fonden är meningen med lördagens arrangemang också att slå ett slag för folkmusiken.

– Vi vill behålla den folkliga tonen i musiken. I dag får den angloamerikanska musiken mycket större utrymme och uppmärksamhet, säger Åke Bengtsson.

Det är flera musiker från Sverige och Norge som i olika konstellationer musicerar på scenen i Hägragården.

När LT kommer dit är det Gärd Åslund och Sture Blom, från Dvärsätt, som kliver upp.

– Vi spelade mycket tillsammans med Skogsbylasse och det här är verkligen en bra dag, säger Gärd Åslund.

De spelade två låtar som hon har gjort.

– Fäjen, som betyder glad på jamska, och Vattudalingen som jag gjorde på en spelmansstämma i Vattudalen, säger Gärd Åslund.