Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granskare kritiserar Carnegieledning

Flera olika faktorer bidrog till att Carnegiekoncernen, i sin tidigare skepnad, föll samman.
Det anser granskningsmannen i bolaget som också riktar kritik mot en lång rad chefer och styrelseledamöter.

Annons

Advokat Lars Edlund utsågs vid en extrastämma i vintras till särskild granskningman i det tidigare börsbolaget D Carnegie & Co.
D Carnegie & Co var moderbolaget i Carnegiekoncernen före Riksgäldens dramatiska övertagande av verksamheten, som i sin tur utlöstes av Carnegies miljardlån till finansmannen Maths O Sundqvist. Vid tidpunkten för stämman var bolaget i stort sett ett tomt skal.
Nu är Edlund klar med sin granskning, och i sammanfattningen av sin 47-sidiga rapport kommer han bland annat fram till följande slutsatser:
Den tidigare styrelse som leddes av Christer Zetterberg bör kritiseras för att den lät Sundqvist-engagemanget ”växa till en nivå där det blev svårhanterligt och riskutsatt”. Zetterbergs efterträdare som styrelseordförande Anders Fällman och den styrelse han ledde bör kritiseras ”för att man inte på ett tidigt stadium gjort en grundlig genomgång” av Sundqvist-engagemanget. Anders Onarheim, som tidigare var tillförordnad vd, bör kritiseras för att han inte följde upp Sundqvist-engagemanget under vintern 2008. Mikael Ericson, som avlöste Onarheim på vd-posten, får också en släng av sleven. Detta för att han enligt Edlund ”inte gjort tillräckligt för att kvalitetssäkra rapporteringen till FI”.
Lars Edlund finner dock ingen grund för att rikta kritik mot styrelsen eller vd för deras agerande när låne- och pantavtalen med Riksbanken och Riksgälden träffades. Han har inte bedömt frågan om pantavtalet strider mot avtalslagen. Edlund går heller inte in på den nya styrelsens agerande i samband med värderingen av Carnegies verksamhet, efter Riksgäldens pantrealisation.
Varför gick det då så illa för D Carnegie & Co? Den frågan besvarar Lars Edlund bland annat så här:
”Enligt min mening går det inte att peka på en enda avgörande faktor som orsak, utan det handlar om ett antal samverkande omständigheter”.

Mer läsning

Annons