Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granska vad vallöftena är värda

Behövs det en myndighet som granskar valfläsk? Kanske. Med tanke på raden av reformer som inte håller vad de lovar verkar det finnas ett behov av en oberoende granskning av partiernas valprogram.

Robert Boije, samhällspolitisk chef på Saco, föreslår en institution som har till uppdrag att granska vad partiernas reformförslag har för effekter på statsfinanserna, tillväxten, sysselsättningen och inkomstfördelningen. Det låter exotiskt i svenska öron, men sådana institutioner finns redan i en rad länder. I Holland är det omöjligt att gå till val med ett program som inte har granskats av Centraal Planbureau, CPB. Utan deras kvalitetsstämpel anses inte programmet trovärdigt.

Lek med tanken att Sverige hade haft Myndigheten för reformgranskning, MR. Då hade sannolikt inte sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga genomförts. Den som knappt gav en mätbar effekt och där varje skapat jobb kostade skattebetalarna mellan 1 och 1,6 miljoner kronor.

Det är inte heller säkert att det hade blivit så drastiskt skärpta sjukpenningregler som det blev. Nu ser vi att sjukskrivningarna ökar igen. MR hade kanske varnat för att sjuka människor inte automatiskt blir friska och arbetsföra om de blir av med sjukpenningen. Chockhöjningen av a-kassan och differentieringen av a-kasseavgiften är andra misslyckade och sannolikt mycket kostsamma reformer ur ett samhällsperspektiv.

Med MR hade vi kanske också sluppit raden av ideologiskt betingade avregleringar som gjort medborgaren till kund, där kronan på verket är en skolreform som reducerat betygen till säljargument. Synd att MR inte fanns när den infördes för 20 år sedan. De hade kunnat avfärda tanken genom att hänvisa till forskningen: Det finns inga belägg för att en fri skolmarknad höjer kvaliteten i skolan bara genom att konkurrera om eleverna.

Det kanske är läge att allvarligt överväga inrättandet av en sådan myndighet. Ett slags förebyggande riksrevision. Självklart utlokaliserad i landet. Chansen är stor att den skulle betala sig många gånger om.