Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granska medicinernas baksida

Blir man akut sjuk finns små möjligheter att påverka vården – men gäller det kroniska sjukdomar och behandling resten av livet är det verkligen dags att börja läsa på.

Annons

Forskning börjar ibland ta sig rent groteska uttryck.

Nyligen såg jag ett reportage i SVT:s Aktuellt. Forskare på Karolinska framhöll att det var viktigt att börja behandla demens så tidigt som möjligt, helst innan symptomen hade börjat visa sig. Däremot sa de inget om vem som betalade deras forskning och om de hade några ”jäv”.

Reportern undrade om det inte fanns risk för feldiagnoser. Detta avfärdades raskt – det fanns så bra undersökningsmetoder och så vidare.

Hade de glömt Gulli Johansson som av specialist med flera fick demensdiagnos, blev tvungen att flytta till äldreboende där hon blev till ett kolli. Uppdrag Granskning gjorde 2008 ett mycket uppmärksammat reportage om henne. Det hon egentligen led av var biverkningar av epilepsimedicin (andra mediciner kan ge liknande biverkningar).

Tidigare i sommar skrev DN om ett liknande fall.

Själv tänker jag på alla de människor som står på kolesterolsänkande mediciner, till exempel Simvastatin och Lipitor, hur många av dessa har fått en ordentlig redogörelse för nytta/risk, biverkningar/långtidsbiverkningar etcetera?

Hur många vet att de eventuellt kan drabbas av demensliknande biverkningar – olika typer av minnesstörningar, depression, irritation med mera?

Det finns många andra biverkningar.

Kolesterolskeptiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel