Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannsamverkan i Frostviken på gång

Under hösten har Grannsamverkan Frostviken startat, något som välkomnas av polisen.

– Det här är den enda vägen att gå, säger Göran Bergström, polis i Strömsund.

Som LT tidigare berättat har inbrotten minskat i länet, där polisen ser grannsamverkan som en viktig del av förklaringen till minskningen. Nu har Grannsamverkan Frostviken startat efter polisens informationsmöte den 1 oktober i Gäddede. Och i dagsläget är 32 hushåll intresserade av att samarbeta med polisen, vilket glädjer polisen Göran Bergström, stationerad i Strömsund.

– Vi har oerhörda avstånd i vår kommun, 106 kvadratmil fördelade på sex, sju poliser. På ett arbetspass är det inte ovanligt att vi kör 50 mil. Vår bästa medhjälpare är allmänheten, säger han.

Göran Bergström berättar att tack vare samarbetet kommer polisen att kunna agera ännu snabbare och effektivare. Han nämner att det var information från allmänheten och en engagerad grannsamverkan som ledde till att polisen kunde gripa den utländska liga som stal föremål till ett värde av närmare 100 000 kronor i somras.

Men det är annars framförallt på höstkanten som många inbrott sker och då i sommarstugor som ligger avsides enligt Göran Bergström. Här kommer Grannsamverkan Frostviken att göra stor nytta.

– Att få ett inbrott känns för många som att bli fysiskt nedslagna. Någon har varit inne i det mest privata. En del kommer inte över det, säger Göran Bergström.

Han påpekar att vår tradition att exempelvis gå in till grannens olåsta garage och låna en fogsvans eller motorsåg tyvärr kolliderar med det faktum att brottsligheten i dag har förändrats drastiskt.

– Folk lämnar ytterdörren olåst och låter bilnyckeln i bilen sitta i. Det är bara för de internationella ligorna, från de forna öststaterna bland annat, att plocka godis ur godisskålen. Det är egentligen fördjävligt att vi ska behöva låsa och larma omkring oss, men tyvärr måste vi ändra vårt beteende, säger han.

Bertil Forsmark var med på mötet i Gäddede och är nu huvudkontaktombud i Grannsamverkan Frostviken. För honom är det självklart att vara med.

– Min far höll på med grannsamverkan och jag har blivit inspirerad av honom. Det är en bra grej då det finns någon polis häruppe, säger han

Bertil Forsmark berättar att han planerar möten minst en gång i månaden där medlemmarna ska diskutera vad som hänt i området.

Hur ska ni arbeta rent konkret?

– Vi ska gå omkring i samhället samt köra bil. Det gäller att hjälpa varandra, hålla uppsikt på varandras hus, bilar, båtar, ja egendom. Sen anmäler vi till polisen om vi man ser något som avviker. Vi ska även vara beredda på att vittna, säger Bertil Forsmark