Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar ska förebygga brott

Polisen i Åre tar ett krafttag för att förebygga brott genom grannsamverkan.

Denna vecka håller polisen i Åre möten om grannsamverkan. En av de ansvariga är Fredrik Nylén, polis i Åre kommun.

– Vi kommer anordna träffar där vi informerar om vad grannsamverkan är och därefter blir de som är intresserade kontaktombud, säger Fredrik Nylén.

Ett kontaktombud kommer att ha ett eget område med medlemmar. Detta kan exempelvis vara en gata där det sätts upp skyltar om grannsamverkan. Och just skyltarna har gett effekt.

– Man har gjort undersökningar vilket värde en skyltning har för brottslingar och grannsamverkansskylten är något man inte vill se om man ska göra ett bryt.
I grunden handlar det om att öka tryggheten och minska brottsligheten.

Kontaktombuden kommer att utbildas om vad de ska tänka på, vad man bör göra och inte göra innan polisen kommer på plats?

– Det är ett brottsförebyggande koncept.

Om en medlem skulle se ett pågående inbrott, vad bör man göra rent konkret då?

– Det första vi vill att man gör är att kontakta polisen men också att man försöker iaktta. 

Han berättar att man lätt blir stressad i en sådan situation och stress kan göra att man glömmer. Därför utbildar polisen vad man ska fokusera på, exempelvis att titta efter registreringsnummer och signalement. Ett vittne är det bästa polisen kan ha.

– Vi kanske inte vill att man ska springa in och göra en form av enmansingripande, vi vill inte att man ska riskera sin egen hälsa.

Det handlar även om att hjälpa sina grannar genom att exempelvis skotta uppfarten när grannarna är bortresta och hålla koll på varandras fastigheter. Ett mervärde är också att polisen kommer närmare allmänheten.

– Det blir större insikt i hur vi jobbar, man ökar förståelsen för varandra.

Nu kommer möten hållas 18-21 november i Hallen, Järpen, Undersåker och Storlien.

– Tanken är att vi ska gå igenom hela Åre kommun. Vem som helst får komma dit och den som är intresserad får starta upp ett grannsamverkansområde där de bor, säger Fredrik Nylén.