Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar mobiliserar mot stölder

Säsongen för villainbrott och stölder av fyrhjulingar, cyklar, verktyg och sågar ur uthus, bodar och förråd är i full gång.
Samtidigt mobiliserar grannar genom samverkan över hela länet för att förhindra brottsligheten.

Stölderna och inbrotten har ökat, och tjuvarna är väl medvetna om vad som betingar höga värden. Som regel rekognoserar tjuvarna noga innan de återkommer och genomför stölden.

– Cykelstölder är det vanligaste. Under en femveckorsperiod under försommaren har över 90 cyklar blivit stulna, de flesta i Östersund, säger Birgitta Persson, ansvarig för Grannsamverkan hos polisen.

Tidigare somrar har många länsbor rapporterat om asfaltsläggare som dykt upp och erbjudit sig asfaltera uppfarter och parkeringsplatser i villaområden. De har då lämnat högar med asfalt efter sig på garageuppgången, de har asfalterat över brunnar, eller helt enkelt slutat jobba så fort de fått betalt.

– Asfaltsläggare har inte kommit än i år, de brukar inte komma förrän senare på sommaren, men de som utger sig för att vara döva är i farten. De tigger oftast pengar vid dörren och vi har fått kännedom om att de här människorna inte är döva, säger Birgitta Persson.

Grannsamverkansgrupper i bland annat Nälden har tidigare fotograferat tiggarna och även bett om att få se deras legitimation.

– De har följt efter och iakttagit dem när de står och pratar i telefon och om man har ropat på dem har de reagerat och vänt sig om, så de är uppenbart inte döva, säger Birgitta Persson.

Förra sommaren fick en del länsbor besök av personer som uppgav sig komma för att kontrollera brandvarnare eller laga en panna i fastigheten. När de väl kommit in stjäl de eller försöker lura till sig pengar.

– Man kan ju anta att i vissa fall är de även ute och rekar inför brott, säger Birgitta Persson.

Har ni någon klar bild över vilka de här kriminella människorna är?

– När det gäller inbrott i bostäder och folk som stjäl silver, guld och kontanter handlar det till stor del om seriebrottslighet, och det är inte svenska medborgare som utför dem. Även verktygs- och maskinstölder är det stöldligor som genomför. De åker hit till Sverige och gör en stöldturné under sommaren och sedan åker de hem igen. I huvudsak handlar det om personer som ingår i kriminella nätverk som ofta kommer från Baltikum, säger Birgitta Persson.

I sommar har ett par företag i Östersund fått besök av borr- och knivslipare. Från ett företag har de utan överenskommelse med företaget tagit med sig borrar för att sedan komma tillbaka med borrarna slipade och krävt stora summor pengar för arbetet.

– De tränger sig på, är väldigt ihärdiga och hotfulla i sina metoder att få ut pengar. Vi vill varna för dem och man bör kontakta polisen omgående om man har iakttagelser kring sådant här. De är definitivt inte roliga att ha att göra med, säger Birgitta Persson.

Sedan hösten 2010, då projektet med grannsamverkan startade har antalet grupper ökat rejält i hela länet och många kontaktar polisen och vill vara med.

– Vi behöver inte annonsera eller kontakta folk utan de kontaktar oss. Det börjar sälja sig själv nu. Jag gjorde en sammanställning för inte så länge sedan och det visade sig att vi var över 600 kontaktombud. Om alla ombud har 10 hushåll blir det 6 000 hushåll som är med i grannsamverkan, säger Birgitta Persson.

Hon har varit ute hela hösten, vintern och våren och startat upp nya områden.

– Nu har det varit uppstartade grupper kring exempelvis Lit, Häggenås, Norderåsen, Österåsen och Offerdal. Det följer ganska väl de områden och stråk som har problem med stöldligor. Vi har startat upp många områden i vinter och förutom i Östersund och Krokoms kommun så har Strömsund och Åre kommun fått ett flertal nya grannsamverkansområden, säger Birgitta Persson.

Inom grannsamverkan har polisen kontakt med ombuden i respektive grupp som i sin tur förmedlar information till medlemmarna på villagatan eller hyreshuset. Kontaktombuden skickar vidare sms från polisen till alla medlemmar med information som rör inbrott och stölder i länet.

För polisen är det värdefullt att nå ut till så många hushåll i länet.

– Vi har insett värdet i att nå ut till allmänheten. Det gör även våra samarbetspartners Brandskyddsmyndigheten, kommunerna, Stöldskyddsföreningen, Länsförsäkringar och Villaägarna. För kommunerna är det bra att ha det här registret om det till exempel skulle bli höga vattenflöden och de behöver nå ut med information. Vi kan vilja varna om något, men också att vi vill ha hjälp med tips eller iakttagelser från någon händelse, säger Birgitta Persson.

Grannsamverkan är brottsförebyggande och bygger på att de boende är aktiva i området och tänker brottsförebyggande. Det handlar om att bli mer uppmärksam på vad man kan göra för att brottsförebygga kring sin egen bostad. Vilka det är som rör sig i området och vilka fordon som cirkulerar i närheten.

– Via sms-tjänsten har vi faktiskt gripit ett antal personer som begått inbrott, så det här är väldigt lyckosamt både för allmänheten och för oss. När vi går ut och vill ha iakttagelser om någon som misstänks har varit in i någon bostad i samband med att man går runt och knackar dörr och säljer saker går väldigt snabbt att få identitet på den personen. Det har vi fått vid ett flertal tillfällen, säger Birgitta Persson.

En ny typ av stöldmärkning har underlättat för polisen att returnera stulna föremål, men också för att kunna lagföra flera brottslingar. Den nya märkningen sker med micropunkter eller dna-märkning som inte syns med blotta ögat på föremålen.

– Om vi griper någon för en stöld är det bra om det är märkt gods så vi kan identifiera det. Om alla röjsågar, motorsågar, skotrar, cyklar, fyrhjulingar och extraljus blir märkta får ju ägarna tillbaka sakerna om vi hittar rätt på dem. Samtidigt ökar våra möjligheter att lagföra någon eftersom det direkt går att knyta godset till ett specifikt inbrott, säger Birgitta Persson.

Grannsamverkansgrupperna ska inte lösa några brott, utan genom sitt engagemang göra det svårare för de ligor som härjar att stjäla.

– Vårt syfte är inte att skrämma upp människor när vi berättar hur brottsligheten ser ut, utan vi vill ju att folk ska bli medvetna. Börjar vi låsa vår bostad, vårt förråd och våra uthus och märka våra saker har vi brottsförebyggt väldigt bra. Samtidigt får vi kvitto på att det här är något som ökar det sociala i en by eller ett område. Man får en till sak att prata om och samlas kring. Det blir en bättre gemenskap helt enkelt och ökar gemenskapen upplever man också ökad trygghet, säger Birgitta Persson.

Det är de små insatserna från väldigt många personer som ska se till att inbrotten och stölderna inte ökar.

– Det behöver inte vara svårare än att man hjälps åt. Att man pratar med grannarna och berättar att nu åker jag bort. Kan du klippa gräset åt mig och ta in posten? Vi måste tillbaka till det samhället där vi bryr oss om varandra. I dag är det många som inte ens hälsar på sina grannar, säger Birgitta Persson.