Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granbarkborren väntas slå hårt mot länets skogar

Jämtlands skogar står inför ett väntat angrepp av granbarkborren.

I Medelpad har insekten ställt till med stora skador.

– Det är oroväckande att det här dyker upp mer och mer, säger Gullik Nilsson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Hammarstrand.

Sorkarna är ett välkänt problem för skogsnäringen och har framförallt en ovana ge sig på skogsplantor. Sådana skador har redan rapporterats i länet under början av sommaren.

Men nu riktas fokus mot granbarkborren – en svår fiende för skogsbruket. I ett stort antal kan de angripa och döda helt friska granar. Medelpad är hårt drabbat; uppskattningsvis 1000 hektar skog har angripits. Nu har granbarkborren även börjat härja i länet.

– Det vi har är rapporter från bland annat Stugun där det framförallt är äldre skog som har drabbats, berättar Gullik Nilsson.

Markägaren Peter Gardmo, Stugun, blev varse om angreppen under höstens älgjakt. Barren på granarna hade då blivit röda. Träden sågades snabbt ned vilket minimerade den ekonomiska förlusten. Får granbarkborren äta ostört kan den snabbt sprida sig. Därför råder Gullik Nilsson länets markägare att ge sig ut och inventera sitt bestånd. Annars kan hösten komma att bjuda på en obehaglig överraskning.

– Har man haft små angrepp tidigare år bör man definitivt ut och kontrollera, säger Gullik Nilsson.

• Vilka skogsområden är extra känsliga för angrepp?

– Äldre granskog är känsligare, men där har man redan gjort avverkningar i länet, säger Nilsson.

Granbarkborrens spridning kan bland annat härledas till stormskadade skogar, samt snöbrott och virke på marken.

– Det har ju varit en del stormar under dom senaste åren och den angriper gärna skadad skog.

• Finns det anledning att vara orolig?

– Ja, om det här fortsätter kan det bli riktigt besvärligt, säger Nilsson.

För att undvika en massinvadering av skogen är det viktigt att redan nu uppmärksamma skadade områden.

– Låt virket ligga på backen under tiden granbarkborren svärmar. Det är lämpligt att använda virket som en fångstfälla, säger Gullik Nilsson.