Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gran från Köttsjön ska bidra till effektivare skogsindustri

En gran från Köttsjön spelar huvudrollen i ett forskningsprojekt som ska leda till en kartläggning av granens DNA och i förlängningen en effektivare skogsindustri.

I november 1959 befann sig fältassistent Erik Blom längs vägen mellan Överammer och Köttsjön i Ragunda kommun. Vid Håkaflohöjden fann han vad han letade efter: ett antal ympkvistar från en gran, ämnade till forskning.

Granen visade sig vara ett praktexemplar och har i dag fått många avkommor i det svenska skogsbrukets forskningsinstituts, Skogforsk, granförädlingsprogram.

Av just den anledningen blev Köttsjö-granen utvald när ett svenskt team bestående av forskare från Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet i Stockholm, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och Umeå universitet nu ska kartlägga granens gener.

Projektet är unikt då ingen art med en så pass stor DNA-struktur som granen någonsin tidigare har kartlagts. Som en jämförelse har granen sju gånger så stor arvsmassa som människan.

Förutom att ta fram granens genetiska kod hoppas forskarna också kunna öka förståelsen för vilka gener som styr granars olika egenskaper. Om man lyckas med detta kan skogsnäringen få nya förutsättningar att ta fram friskt och härdigt plantmaterial och anpassa detta till olika typer av marker i Sverige.

Projektet har erhållit 75 miljoner kronor i forskningsstöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och har finansiering i fem års tid.

Tänk vad en gran från Köttsjön kan ställa till med.