Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GPS-test: Navigon 7310

/

Snygg och smart.

Annons
Snygg och smart. Mycket mer än så behövs inte för att beskriva Navigon 7310. Det här är definitivt en av de bästa navigatorerna vi testat i prisklassen.

I väntan på uppföljaren 8310 som kommer i sommar får vi hålla till godo med Navigon 7310. Men frågan är hur mycket bättre nästa generation kommer att bli? 7310 innehåller nämligen det mesta man kan tänkas behöva och mer därtill.

I relation till den 4,3 tum stora och utmärkta skärmen är det här en verkligt kompakt enhet som lätt går ner i innerfickan. Den har svart sobert chassi och frontglaset sträcker sig snyggt ända ut i kanten. Ett litet missräkning är att hållaren är passiv vilket innebär att du måste hantera en kabel när du ska sätta enheten på plats. Men det är överkomligt eftersom TMC-antennen är integrerad, du slipper i alla fall ansluta två sladdar.

Finesser

Jämfört med den billigare Navigon 4310 får man framför allt talsyntes och röststyrning för den extra tusenlapp som 7310 betingar. Röststyrning kanske ses som en gimmick för en del men i det här fallet fungerar den faktiskt ganska bra. Glöm det där med att lära manicken hur din röst låter, här är det bara att sätta igång på fläcken. Är man noga med uttalet förstår 7310 det mesta man säger till den och de flesta funktioner som inmatning av adress till ljudvolym går att styra via muntliga instruktioner.

Talsyntesen fungerar likadant fast tvärtom så att säga. Här är det navigatorn som läser upp namn på gator och avfarter för att du skall slippa ta ögonen av vägen. Bara i undantagsfall blir uttalet felaktigt och rösten är oftast tydlig och klar. En användbar funktion, framför allt för den som kör i stadstrafik. 

Kartor

Även kartintegrationen har Navigon lyckats riktigt bra med och här duggar finesserna tätt. City View 3D visar byggnader tredimensionellt längs med vägen för bättre orientering under resan. Panorama View 3D visar landskapsbilden topografiskt, alltså med höjdskillnad för ökad realism. Slutligen har vi här även Landmark View 3D som visar kända landmärken tredimensionellt.

Ytterligare användbara funktioner är körfältsassistenten och verklighetstrogen återgivning av exempelvis avfarter. Trots alla dessa grafiktunga finesser känns 7310 aldrig långsam och kvaliteten på grafiken är av högsta klass. Men det som verkligen ger extrapoäng är att menyerna är så logiskt uppbyggda och knapparna så stora att menynavigeringen aldrig blir några problem. Det borde fler tillverkare apa efter.

Slutsats

Vi gnällde lite på att hållaren var passiv men där stoppar också kritiken. Navigon 7310 är en komplett och lättanvänd navigator med en rad smarta och användbara finesser. Visst kostar den lite mer men i det här fallet kan Navigon försvara varje krona. En solklar rekommendation.


/Andreas Liebert

Mer läsning

Annons