Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GPS-test: Mio Moov 580

/

Med stor skärm och mycket innehåll sett till priset är Mio Moov 580 ett vettigt alternativ i GPS-djungeln.

Annons
Med stor skärm och mycket innehåll sett till priset är Mio Moov 580 ett vettigt alternativ i GPS-djungeln. Men nya modeller från Mio står för dörren.

Idag när 4,3-tums bredbildsskärm är mer eller mindre standard på bilnavigatorer är den extra stora skärmen på Mio Moov 580 en påtaglig fördel. 4,7 tum innebär en extra centimeter på diagonalen och det gör faktiskt rejäl skillnad när man vill få överblick med ett snabbt ögonkast. Om det har med storleken att göra ska vi låta vara osagt men tyvärr är den här skärmen något ljussvagare än vi är vana vid. Det är framför allt en nackdel ljusa sommardagar då det kan bli lite svårt att urskilja alla detaljer.

Utvändigt är Moov 580 för övrigt en ganska anonym modell med plastigt chassi. Mio har rationaliserat bort yttre knappar för exempelvis volym och fästet är av enkel passiv typ. Det betyder att du får koppla in/ut laddkabeln manuellt då enheten inte laddas i fästet. Antennen för trafikinformation (TMC) är dock inbyggd så den slipper du krångla med.

Mio var bland de första tillverkarna som introducerade tredimensionell grafik i kartorna. Vad gäller indikeringen av färdriktningen har detta utvecklats till en tredimensionell orm som ringlar sig fram genom kartbilden. Detta är inte helt lyckat, framför allt inte när kartvyn skall återge ett komplicerat och "tätt" vägnät, och bidrar egentligen bara till att öka informationsflödet på ett sätt som inte behövs.För övrigt har Moov 580 ett ganska enkelt och smidigt gränssnitt som det är lätt och intuitivt att förflytta sig i. Sett till priset får man också mycket för pengarna. Via bluetooth och mobilen är det enkelt att hämta lokala data för olika typer av intressepunkter och det är föredömligt simpelt att få enheterna att "prata" med varandra. En fm-sändare skickar ut köranvisningarna till bilens ljudsystem för bättre hörbarhet och via text-till-tal läser enheten upp gatunamn när du närmar dig dem.

Mindre livsnödvändiga men roliga funktioner inkluderar landmärken i 3D som framför allt omfattar stora kända byggnader. Likt de flesta andra tillverkarna satsar även Mio på navigation baserat på geotaggade bilder. Här kallas det Navpix men det är svårt att se en riktig poäng med finessen.

Slutsats

Mio Moov 580 är en prisvärd navigator som utför sina uppgifter utan anmärkning. Dock finns en del utrymme för förbättringar när det gäller kartvyerna som gärna får bli lite mer rena och avskalade. Kanske vi får se det redan under juni då Mio släpper en ny serie navigatorer under namnet Spirit. Av det vi har sett hittills kommer de nya modellerna i alla fall med en hel del lovande förbättringar i gränssnittet.


/Andreas Liebert

Mer läsning

Annons