Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gottfrid Jonsson: En tuff kamp men vi siktar på egen majoritet

Socialdemokraterna och deras allierade har styrt skutan senaste fyra åren. Men trots att det bitvis blåst ordentligt mot slutet av valperioden är de optimistiska.

– Det är tufft att vara det styrande och största partiet, det är vi som får ta smällarna, säger Gottfrid Jonsson.

Socialdemokraterna har dragit igång sin starka valrörelse och man syns överallt där folket finns. För det blir en tuff valrörelse där utgången är mer oviss än på mycket länge.

Men målet är högt ställt för socialdemokraterna.

– Siktet är inställt på att vi ska ha egen majoritet, säger Gottfrid Jonsson som dock är medveten om att det gäller att var på bettet för att lyckas med målsättningen.

Partiet beskylls för att vara lite stelbent och även ett parti där man lätt glömmer bort de vanliga väljarna. Men för Gottfrid Jonsson handlar mycket om att förvalta de goda grundförutsättningar som kommunen har, med ordning och reda och en stabil ekonomi.

– Vi tar ansvar och det har vi alltid varit beredda att göra, fortsätter kommunalrådet som fått utstå mycket kritik för sina beslut inom äldreomsorgen och vindkraften, speciellt av Vox Humana.

– Vox har ju bara sagt att man bara inte ska ha det. Det är samma i alla frågor man har aldrig några egna förslag, säger Gottfrid som tycker att vindkraftsfrågan blev fel i många stycken med många personangrepp och felaktigheter som spreds.

Att man valde att göra om det ursprungliga förslaget med en stor vindkraftutbyggnad i Lillhärdal ser han inte som något märkvärdigt.

– Vi bygger där det är minst konflikter och vi tar ju ansvar för elförsörjningen i Sverige ändå.

När det gäller äldreomsorgens omorganisation så är inte Härjedalens kommun den stora boven i dramat. Istället handlar det om den nuvarande regeringen.

– Har man sänkt skatterna med 100 miljarder då märks det ju självklart i kommunerna, menar Gottfrid som hoppas att den nya utredningen av äldreomsorgen ska skapa en bättre situation för både vårdtagare och personal i framtiden.

Framtidsfrågorna för Härjedalen handlar mycket om turismen. Även där hoppas socialdemokraterna kunna påverka så den blir positiv för alla parter. Det finns dock ett problem med den stora expansionen. Det saknas bostäder i exempelvis Funäsdalen och Lofsdalen.

– Där tittar vi på olika alternativ. Men det är oerhört tufft att bygga nu när de statliga subventionerna är borta. Men en möjlighet är att omvandla fastigheter till bostäder.

För de östra delarna av Härjedalen ser det mer bekymmersamt ut med en befolkning som blir äldre och äldre samtidigt som allt för få flyttar dit eller föds.

Där hoppas Gottfrid Jonsson att det planerade bioenergikombinatet kan bli ett lyft för den delen av Härjedalen.