Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott hopp om blåbär trots allt

Lägre bärtäthet, men i Norrlandsskogarna blir det bäst chans att fylla bärkorgen.

Annons

Det blir något färre blåbär än normalt i landets skogar i år. Men tillgången blir ändå "hygglig". Bäst chans att fylla bärkorgen finns i Norrland och i gles gammal tall- eller granskog i söder.

Enligt bärprognosen från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ligger bärtätheten i år under genomsnittet för den föregående elvaårsperioden i alla delar av landet. I Norrland blir dock tillgången "relativt bra" medan tillgången i Götaland och Svealand bara blir drygt 70 procent av genomsnittet för perioden 2003–2013.

Vårens fel

I södra Sverige skylls blåbärsbristen på våren.

– Våren kom tidigt och blåbärsriset blommade redan i slutet av april. Sen fick vi några kraftiga frostnätter i början på maj som dödade blommorna och då blir det inga bär, säger Ola Langvall, skogsforskare vid SLU.

För den som vill plocka mycket blåbär är det bäst att bege sig till norra Norrland, även om tillgången där är lägre än normalt.

– Det finns alltid bär där, sedan är det mer eller mindre. Men lägstanivån i norra Norrland är ändå bättre än medelnivån i Götaland som vi har i år, säger han.

Räcker till filen

Den som vill plocka blåbär i norr bör ge sig till tåls till början av augusti men för sydligare plockare går det att smyga i gång redan nu.

– I södra Sverige kan man redan plocka lite grann för att ha i filen eller till en paj. Men det är fortfarande en del bär som inte är riktigt mogna. Vill man plocka lite större mängder ska man vänta några veckor till så det hinner växa till sig, säger Ola Langvall.

Och även om tillgången på bär är skral tror han att det ska gå att få ihop sina litrar så småningom.

– I södra delarna gäller det att man letar i mer skyddade lägen där tidigt blommande bärris skyddats från frosten. En gles gammal tallskog eller granskog är rätt bra i sådana här sammanhang.