Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göthe öppnar Sandviken igen

/
  • Många kärlekspar har funnit varandra på sveriges bästa dansgolv. Alla som vill kan nu fortsätta att krama varandra i Sandviken.   Foto: Henrik Evertsson
  • Göthe Svensson ser fram emot ännu en sommar på dansgolvet. Att det blivit trendigt med dans tycker han är roligt, men kanske inte så viktigt för Sandviken.  ”Hos mig har det alltid varit bra”, säger han.Foto: Jan Andersson

En kulturinstitution är räddad. Nu öppnar dansbanan Sandviken åter dörrarna för alla dansälskare.
– Någon sa ”slutar du finns det ingenting kvar”. Det gick rätt in i hjärtat och det var då jag beslöt mig för att fortsätta. Men det satt långt inne, säger ägaren Göthe Svensson.

Annons

De kulörta lamporna framför entrén är inte tända i dag, men nu vet vi att de kommer att lysa igen. Totalt tolv dansband är bokade till ännu en säsong i Sandviken. Jannez spelar på premiärkvällen den 15 maj och Claes Löfgrens stänger stället den 4 september. Här har många kärlekspar funnit varandra och här har ägaren Göthe Svensson ömsint vallat dansgolvet i 41 år, men så har det också ryktet om sig att vara det bästa i Sverige. Men det var väldigt nära att det skulle bli tomt i år.

Skulle en epok gå i graven? Det var frågan som många ställde sig i höstas. Många såg med sorg i hjärtat tidningsannonserna med texten ”kanske sista dansen?” och hoppades in i det sista på en efterträdare till Göthe.

Flera olika orsaker låg bakom det svåra beslutet att kanske stänga stället som älskas av så många. Göthe tyckte bland annat att det blev för dyrt när kommunen krävde att han skulle installera kommunalt vatten till byggnaden och att restaurangavgiften var orimligt hög för de ynka två sommarmånader den var öppen.

– Ska man bli belönad på det här viset när jag är tillräckligt gammal för att lägga ner? frågade jag mig. Men jag hade inte hjärta att sluta, trots att jag blev tvungen att behaga kommunen, säger han och ler snett.

Så än är alltså inte sista dansen dansad på Annersia. Beskedet torde komma som ett mycket glatt besked för många, frågan om dansställets vara eller ickevara har verkligen engagerat. På internet finns det till och med en Facebook-grupp med namnet ”Vi vill inte förlora vårt Sandviken.

Göthe själv känner sig lättad och glad i dag. Han ser fram emot ännu en sommar med kaffe, tunnbrödsstutar och framför allt – massor med dans. Och naturligtvis kommer han även i fortsättningen att tacka orkestern för en bra spelning och önska publiken god natt. Innan han går ut och städar toaletterna tidigt på morgonkvisten.

– Jag upplever det som väldigt positivt, det känns jättekul. Nu kör jag igen och jag vet att den här sommaren blir bra, säger han.

Mer läsning

Annons