Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göteborgsrappare i toppform

Annons


Albumaktuella Form One får kritikerna på fall. Nu ska han fira framgången - genom att spela på konserten "Rock the bells" med giganterna Nas, De La Soul och Pharcyde.

-Jag känner mig som en vinnare, säger Johan Reinhold.

Det är en bra vecka för Form One. Samtidigt som "Behind blue eyes" får lyriska recensioner ska han uppträda med sina hiphop-förebilder på "Rock the bells".

-Det kommer att kännas extra i maggropen. Det vore skitkul att hänga med dem. Om inte annat ska jag försöka "langa" över mitt album, säger 30-årige Johan Reinhold inför konserten med Nas, Pharcyde och De La Soul.
"Less på mig själv"

Tre år har gått sedan första skivan "Meet Johnny Rhino", som snurrade mycket på landets klubbar. Men efter albumdebuten behövde Form One en paus.

-Jag var uttömd, less på mig själv och skrev inte en rad under hela år 2006.

Arbetet med uppföljaren blev mödosamt. Johan och vapenbrodern Astma, producenten, ville inte upprepa det New York-inspirerade soundet men visste inte vad de skulle göra i stället.

-Jag tackade nej till över hundra "beats" som Astma skickade till mig. Det var frustrerande, säger Johan.
Bakom pannbenet

Till slut började kreativiteten flöda igen. De bjöd in musiker till Astmas studio, i stället för att använda sig av samplade partier.

-Jag hittade en skaparglädje, det var kul att vara med ända från början och arbeta med musikerna. Det kändes inte lika viktigt att vara "världens bästa MC", säger Johan.

I takt med att musiken blev mer organisk förändrades hans texter, från kaxiga rim till mer reflekterande ordflöden. Titeln "Behind blue eyes" kan också tolkas som att Form One var mer "blåögd" i samband med debuten.

-Det var partyhiphop, nu speglar jag vad som finns bakom bakom pannbenet. Jag ville göra en "Ipod-platta", något som man spelar på efterfesten eller söndagen efter, när man är bakis.
"Det handlar om att våga"

En av hans egna favoriter är singeln "Falling down", med sin text om att ta avgörande beslut i livet.

-Många lever sina liv utifrån rädslan av konsekvenser. De kan ha ett jobb som de hatar men blir kvar för att kunna betala sina räkningar. Samma med relationer, folk är rädda för att bli ensamma.

-Jag sa upp mig från jobbet och satsade på musiken. Och det gick ju bra. Det handlar om att våga, säger Johan Reinhold, Form One.
Annons