Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göte Murén till Alex: ”Så här får det inte gå till”

– Regelverket måste ses över, så här få det inte gå till. Det finns all anledning att titta på byråkratin. Det ska inte vara svårare för Alex än för andra.

Socialdemokraten Göte Murén är upprörd efter att ha läst gårdagens artikel om Alex Kallberg som upplever samhällets regler som svårare än hennes funktionshinder.

Att det inte ens fanns spännband i bussen när hon skulle åka med är en entreprenörfråga, slår han fast, men politikerna brukar följa upp och säga ifrån om saker och ting inte fungerar.

Göte Murén är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Östersunds kommun, färdtjänst och hinder i kommunikationerna för funktionshindrade är alltså hans bord.

– I dag har en handikappad person 26 resor per månad med färdtjänst, säger han, det blir alltså 13 resor i realiteten eftersom varje enkelresa räknas. Men arbetsresorna ligger utanför.

Han upprörs när han läser om myndigheternas krav på att få veta syftet med resan och svårigheterna att få fler assistenttimmar beviljade av försäkringskassan.

– Det angår inte dem vad någon ska göra på sina resor, här har vi all anledning att se över byråkratin. Det får inte vara svårare för Alex än för andra.

– Men, fortsätter han, ibland måste resan planeras så det faktiskt fungerar för en svårt handikappad person. Ändå tycker jag att det borde vara fullt möjligt att även de ska kunna boka en sista minuten resa till utlandet.

Ett stort förbättringsområde, säger han att det är och att han och hans nämnd jobbar med detta hela tiden.

– Vi försöker underlätta med små enkla medel där det går och vi bli uppmärksammade på problem, säger han, så länge det handlar om Östersunds kommun ska vi jobba för förenklingar så långt det bara går.

– Jag vet dessutom hur mycket Alex, liksom hennes mamma och mormor, har fått kämpa genom åren. Här behövs helt klart mer pengar till välfärd i stället för skattesänkningar.