Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göte Åström

Göte Åström har lämnat oss i en ålder av 77 år.

Annons

Bankmannen Göte växte upp under enkla förhållanden i Stockholm. Somrarna tillbringade han dock hos morföräldrarna och övrig släkt i Hälsingland, vilket han uppskattade i hög grad och kom att prägla mycket av hans fortsatta liv. 

Efter avslutad skolgång kom Göte in i Handelsbanksvärlden, där han snabbt avancerade och fick många olika uppdrag i bankens Stockholmsrörelse och på huvudkontoret på Kungsträdgårdsgatan där han bland annat deltog i bankens initiala datorisering och utveckling av nytt lånesystem. 

Under denna tid träffade Göte sin blivande hustru Elsa och när de senare i slutet av 60-talet bestämde sig för att lämna den kungliga huvudstaden till förmån för Jämtland och Östersund, var det naturligt för honom att fortsätta sin karriär inom Handelsbanken, först som ställföreträdande distriktschef och några år senare vid bankens regionalisering, som chef för kontoret i Östersund. 

I mitten av 70-talet tog hans bankkarriär en ny skepnad när han värvades att bli verkställande direktör för Jämtlands Folkbank, en tjänst som han innehade till början av 80-talet. 

Efter avslutat bankarbete engagerade sig Göte starkt inom den jämtländska turistnäringen. Under några år ledde han försäljnings- och marknadsföretaget Till Fjälls, samtidigt som han var involverad i turistföreningen och familjen Norbergs fjällanläggningar i Ramundberget. 

Vid sidan av ett aktivt yrkesliv låg idrotten honom varmt om hjärtat. I unga år utövade han både boxning och fotboll, och kom att bli mångårig ordförande i IFK Östersund. 

Göte blev genom sin utåtriktade läggning och förmåga att entusiasmera sin omgivning snabbt en populär och beundrad centralperson i jämtländskt näringsliv, vilket medförde att han kom att ingå i många styrelser, däribland föreningen Jämtslöjd och Expo Norr. 

Han var också aktiv inom föreningslivet i bland annat Rotary, Odd Fellowlogen Pehr Wargentin och Sällskapet Dundergubbarna, samt som en av initiativtagarna till Östersunds juniorhandelskammare och lokalavdelningen av Munskänkarna. 

Ett av många hedersuppdrag som han innehade var som finsk vicekonsul i Östersund, något som han uppskattade och gjorde att han, som kuriosa, på originalspråket lärde sig Säkkijärven polka, vilken han mer än gärna sjöng för sina finska vänner till deras absoluta förtjusning.  

Vi är många som tagit del av glädjespridaren Göte under åren och roats av hans berättarförmåga, vilken vi alltid kommer att minnas med ett leende på våra läppar. 

I allt Göte företagit sig i livet så har det varit med stor entusiasm, vetgirighet och engagemang. Vi är honom mycket tacksamma och kommer att sakna en trogen och god vän. 

Ruben Brännholm

Bengt A Dahl

Rolf H Gard

Anders Wallén