Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göta och Olle Johansson har varit gifta i 70 år

– Det måste vara det här som kallas kärlek "banne mig", svarade Göta Johansson på frågan om hur det är att fira järnbröllop.

28 november, 1943, gifte sig Olle och Göta Johansson i Lillhärdal. Sedan dess har de hållit ihop i vått och torrt och i dag, torsdag, firar de järnbröllop.

– Ansvar, anpassning och hänsyn måste finnas med om man ska orka så många år tillsammans, säger Göta Johansson.

Första gången de träffades var på skolbussen där det ofta var trångt om platserna. Göta minns att det var ganska spännande när alla platser var upptagna för redan då hade hon ett gott öga till Olle.

– Jag satte mig gärna i hans knä om chansen gavs, säger Göta med ett leende.

Något par blev de inte redan då men de träffades åter när Olle en dag dök upp i Lillhärdal med en lånad bil. Han fick syn på Göta och frågade om hon ville åka med en sväng. Eftersom Göta skulle ta realexamen frågade hon om Olle ville vara hennes kavaljer på studentbalen vilket han förstås tackade ja till.

– Men sen ryckte jag in i lumpen och det tog något år innan det klickade till på allvar, berättar Olle.

1942 återtogs kontakten då Olle kommit hem från det militära och året därpå var det dags för giftermål.

– Efter det är det inte långa stunder vi varit ifrån varandra, säger Olle.

En bidragande sak till deras livslånga förhållande är även att de har delat många intressen. Under såväl sommar som vinter har paret fiskat ganska mycket, framför allt har sommarens flugfiske varit en favorit.

Ett gemensamt idrottsintresse har också funnits och fortfarande följer de gärna med i den världen.

– Det kan bli lite sena kvällar ibland, som nu senast när Sverige mötte Portugal i VM-kvalmatcherna, säger Göta Johansson som även avslöjar att idrottsintresset gått i arv till deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn vilka även tävlat med stor framgång i olika idrotter.

Olle och Göta är även kända som ett par inom bridgespelandet.

– Det förgyller fritiden och vi spelar fortfarande två kvällar i veckan, berättar Olle som snart fyller 93 år. Då Göta också passerat 90 år så är de säkert ett av landets äldsta par vid bridgeborden.

– Sen lägger vi även stor vikt vid våra måltider. Vi dukar fint, tänder ljus och tar tillvara på den stunden tillsammans, berättar Göta.

– Och Göta är fantastisk på att laga mat, fyller Olle Johansson i.