Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göta Forsberg

/

Mormor har under julaftonsnatten 2009 lämnat oss i sorg och saknad.

Annons

Många gånger har hon berättat för oss om sin barndoms julaftnar när hon på morgonen fann familjens ladugård julstädad och hästens man flätad. Julen var också den tid då familjen samlades till gitarrspel och sång framför vedspisen.

Barndomen i Lillterrsjö innehöll också arbete för en ung flicka. Hon berättade för oss om korna som skulle vallas till sommarladugården, mattvätten vid bryggan och matsäcken som hon bar till sin pappa som arbetade i skogen. Hon minns arbetet med glädje. Allra mest tindrande hennes ögon när hon berättade om cykelturerna i de ljusa sommarnätterna på väg hem från logdansen. Mormor hade vackra minnen.

Mormor var en målmedveten kvinna. Hon ville utbilda sig till sjuksköterska men föräldrarna ansåg sig behöva henne hemma. Hon nöjde sig inte med detta utan som tjugoåring tog hon anställning som kallskänka vid hotell Astoria i Falun. Hon har berättat om glada skratt och upptåg i restaurangkök och serveringsrundor. Mormor hade glada minnen.

Mormor var alltid snabb från tanke till handling, kanske skulle hon ibland ha stillat sig lite. Efter ett snabbt uppbrott från Falun fick hon arbete vid hotell Gästis i Näsåker. Där träffade hon morfar och under skidturer i månsken bestämde de sig för att bli ett par. Efter några år i Näsåker flyttade de nyförlovade paret till Falun för att 1948 gifta sig i Garpenbergs kyrka. Mormor var vacker när hon som första brud bar kyrkans nya brudkrona.

I Falun föddes den första dottern 1950. Flytten gick något år senare tillbaka till Ångermanland och i Långsele föddes den andra dottern 1955. Familjen flyttade till Östersund där mormor kom att tillbringa sitt fortsatta liv. Under många år njöt hon av vårsol under skidturer i Trillevallen och Storhogna. Hon ägnade sin tid till barn och hem.

Viktigt för henne var också att arbeta i familjens affärsrörelse. Ett arbete som pågick mellan åren 1957- 1982. I affärslivet fick hon använda förmågor som målmedvetenhet och beslutsamhet Varje julafton bjöd hon affärens personal på ett dignande kaffebord.

Vi vet att hon hade de allra flesta och vackraste minnen från sina fyra barnbarn som hon fått följa. Den tid, omtanke och kärlek som hon gett sina barnbarn har för henne varit den största uppgift hon funnit på senare år. Mormor fick förmånen att följa alla fyra under småbarnsår, skolgång, ungdomsår och yrkesval. Många julaftnar med barnbarnen gav henne ett pärlband av levande minnen.

Så även denna sista julafton var vi samlade för att fira julen. Mormor åt julbord, planerade för framtiden, pratade och skrattade. Hon gav oss våra julklappar. Julaftonnattens snöflingor la sig vita på hennes svarta pälsbasker när vi alla stod runt omkring henne för sista gången.

Mormor har under julaftonsnatten 2009 lämnat oss i sorg och saknad.

Barn och barnbarn

Mer läsning

Annons