Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gösta Gärdin

Gösta Gärdin, en välkänd profil i Östersund och länet, har avlidit.

Han har varit en av de starka ledarveteranerna inom synskadade organisationerna i Östersund.

Efter en olyckshändelse 1952 blev han ett år senare blind. Trots detta har han levt ett aktivt liv i många stycken. Efter olyckan utbildade han sig till sjukgymnast och hade egen praktik.

Han har haft många strängar på sin lyra, men mest uppmärksammad utåt var när han satsade inom handikappidrotten.

Han var från Bångåsen, Offerdal, och sökte sig som tonåring till Östersund och tänkte nog mest på fartåk. Efter olyckan 1952 blev det självfallet en ny situation.

"Jag fick upp ögonen för idrott när jag blev blind", sa han i en intervju och det låg mycket i det. Tidigare hade idrott varit ett okänt kapitel för honom.

Gösta tände på handikappidrotten och inspirerade andra synskadade att delta och han var bland de som stred mest för att ett förbund skulle bildas och så blev det 1969. Han utövade många sporter bland annat skidåkning som är en bra balansträning för synskadade och elektronskytte som träning för bättre hörsel. När handikappidrotten var mest på gång i länge på 70- och 80-talen var Gösta mest i farten. Han deltog i mindre tävlingar så väl som större. Han blev olympier 1970 i Norska Geilo och 1976 i Örnsköldsvik. Att tävla på skidor i norsk terräng var susen för Gösta. Han deltog också i ett friidrotts VM i Frankrike. Det blev mycket tävlande även på somrarna och han deltog i kast, hoppgrenar, löpning och simning. Gösta måste leda statistiken i länet över vunna DM -tecken, alla kategorier. Denna så kallade våg av aktiviteter var ju viktigt även socialt.

Utöver allt motionerande var Gösta en intresserad styrelseledamot i Synskadades förening, Östersund, Synskadades idrottsförening, SIF träffen och i Synskadades vänner i Länet. I mitten av 60-talet blev han styrelseledamot i SRF Jämtlands län där han bland annat haft hand om motions- och rekreationsfrågorna.

Vi är tacksamma för allt arbete som Gösta lagt ner i föreningarna.

SRF Östersund gm/ Erland Lithner, Georgibelle Fröjsef och Gullan Bergval