Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta Bergquist

/

Min pappa och vår morfar, Gösta Bergquist, har slutat sina dagar 93 år gammal efter ett långt och bra liv.

Annons

Han föddes som det första av fem barn till Karolina och Olof Bergquist, Bynom, Hallen. Hans skolgång var sexårig folkskola, ettårig fortsättningsskola och senare Skogs- och sågverksskolan i Falun.

Gösta var anställd hos SCA som skogsfaktor. Jag kan se honom framför mig i den, för den tiden (1950-65) då typiska klädseln för skogstjänstemän. Knickers, grön slips med broderad skogsfågel, kavaj och grön hatt med vildsvinsborst och den runda broschen med älgen. Kartfodral och kompass var obligatoriska liksom axelväskan i tjockt läder.

Sportstugan vid Storån, Ottsjön var ett ställe där Gösta med familj tillbringade mycket tid, ofta i glada vänners sällskap. Där ägnade han och de, en hel del tid till fiske med långdrag eller utter.

Älgjakten i Semmelådalen var ett annat intresse och flera stora tjurar med väldiga kronor blev hans troféer.

Gösta var anställd hos SCA fram till sin pensionering.

Gösta var en stor hund- och djurvän och en hund har alltid varit hans följeslagare. Förr var det älg- och jakthundar, senare med åren blev det spaniels.

När barnbarnen kom var han en klippa som alltid ställde upp när vi behövde någon sorts hjälp. Barnbarnen var en glädje för honom och han för dem.

Gösta var en människa som aldrig var utan en bok men föredrog historiska romaner och deckare. Han var även mycket förtjust i musik och Verdi var en av hans favoritkompositörer.

Den sista boken som Gösta läste nu innan han dog var Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Det var en bok som han hade mycket roligt åt.

Gösta var en man med mycket stor integritet. Han var även en perfektionist vad gällde ordningen på både handlingar och ägodelar liksom han var det i tal och skrift. Tillika var han mycket noga med sitt personliga yttre.

Sitt otroligt klara intellekt behöll Gösta fram till sin sista dag. Han hade koll på det mesta från kontoutdrag till världsekonomin.

Gösta körde bil tills han blev nästan 90 år. Då ansåg han att det var dags att sluta och bilen blev inställd i garaget. Men körkortet behöll han livet ut.

År 2001 överlät han sin villa till äldsta barnbarnet Perra och själv flyttade han hem till oss där han bodde tills han bestämde sig för att flytta till Thomégården, år 2006.

Gösta blev änkeman 1998. Även för hustrun Karoline (Karin) var han en klippa som alltid ställde upp då hon var sjuklig i några år innan hon avled.

Just nu känner vi ett stort tomrum efter honom och antagligen ett ännu större när vi väl förstått att han är för evigt borta...

Dottern Karin med maken Arne och barnen Perra, Johan, Glenn och Tina.

Mer läsning

Annons