Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta Bergquist

/

Gösta Bergquist avled den 27 oktober på Östersunds sjukhus i en ålder av 93 år.

Annons

 Han föddes i Bynom, Hallen, som nummer ett av fem syskon. När han var 4 år flyttade föräldrarna till faderns hemgård i Arvesund.

Efter avslutad skolgång började Gösta på Arvesundssågen. 1938 genomgick Gösta skogs- och sågverksskolans tjänstemannakurs i Falun.

Under krigsåren 1935-1945 var Gösta inkallad under långa perioder. Han var bland annat placerad i Storlien och Haparanda. År 1945 fick han anställning som arbetsledare hos Olle Nyberg, Skärvången, för att senare söka anställning som bevakningschef hos SCA även det i Västjämtland vilken tjänst han hade ända till sin pensionering.

År 1951 träffade jag Gösta för första gången efter en skogsbilväg. Jag med häst, Gösta med bil, sittande fast i en snödriva. Han presenterade sig som faktor Bergquist.

Detta år gifte Gösta sej med Karin, född Olander.

Ett år senare träffades vi helt plötsligt på Göstas hemgård i Hallen där jag körde timmer, utan vetskap om att vi råkats tidigare. Senare blev vi svågrar då jag gifte mig med hans yngsta syster. Det medförde att vi hade mycket gemensamt genom åren, både helg och vardag.

1953 byggde Gösta sin villa i Mörsil och senare en sportstuga uppe i Ottsjö. Jag blev rätt mycket anlitad som snickare under dessa år av Gösta.

Gösta var en härlig person att umgås med i skog och mark. Han hade även fördelen att under sin livstid få uppleva skogsarbetets förändring, från yxa, svans och häst till moderna skogsmaskiner.

Gösta led i många år av nackbesvär, en tydlig åkomma av hans arbete, bland annat dessa mängder av stämplingsvärderingar när träden skulle bedömas uppifrån och ner. Göstas chef, jägmästare Trehn, talade ofta om Göstas skicklighet för mig, när det gällde det mesta i hans uppdrag för SCA.

Gösta verkade även i dåvarande Mörsils kommunstyre, bland annat som ordförande i hälsovårdsnämn- den, sedan som sekreterare i Mörsils centeravdelning samt hembygdsföreningen.

Jag minns Gösta som en person med gott omdöme samt med eftertanke när han uttalade sig i olika frågor.

Gösta trivdes gott i stugan i Ottsjö samt när tiden medgav fiske i Ottsjön och Aumen. Älgjakten var även en viktig del varje höst.

Hans intresse för böcker var stort, han läste både ofta och mycket.

Många och långa bilresor gjordes med familjen. Speciellt då i Norge. Från norr till söder gick dessa semesterresor, men oftast till hustrun Karins hemort på Lofoten.

Nu är Gösta borta och med honom många minnen från en svunnen tid, som hans syster Britt och jag upplevt.

Svågern Holger Norrman

Mer läsning

Annons