Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Olbrant

/

Annons

Göran Olbrant, Växjö, har avlidit i en ålder av 73 år.

Han föddes i Malmö, son till damfrisörskan Ingeborg Olbrant. Under mammans utbildning i Malmö bodde Göran någon tid hos Edvin och Ella Andersson vilka sedermera överlät sin lägenhet till Göran. När modern flyttade till Östersund och startade egen salong, Lockens damfrisering, kom Göran att växa upp i Östersund. Han tog realexamen vid Ekebyholms skola och därefter ingenjörsutbildning i maskinkonstruktion vid Katrineholms tekniska institut. 1960 gjorde han FN-tjänst vid Kaminabasen i Kongo.

I början av 60-talet flyttade han till Stockholm där han tog anställning vid Svenska fläktfabriken som konstruktör.

Göran gifte sig 1965 i Frösö kyrka med Siv Johansson från Vimmerby. 1970 fick de dottern Susanne och 1972 flyttade familjen till den egenritade villan i Furuby utanför Växjö i samband med fläktfabrikens stora utlokalisering. I Furuby föddes 1973 sonen Rickard. Göran befordrades från konstruktör till försäljningsingenjör inom luft- och värmeåtervinning för cellulosaindustrin hos Svenska fläktfabriken AB. Han kom att arbeta både inom Sverige och flertalet länder utomlands, såsom Tyskland, Österrike, Ryssland, Kanada och Sydafrika. Göran startade egen rörelse 1976 och gjorde egna konstruktioner inom värmeåtervinning som patenterades. Parallellt konsulterades han många år av Svenska fläkt AB. 1980 gick Göran och Siv skilda vägar. Han kom att bo kvar i villan till 1985 då Göran köpte ett mindre hyreshus på Öster i Växjö.

Hans stora fritidsintresse var att umgås med barnen och hjälpa dem med bland annat motocross. De bodde även många gånger i Malmölägenheten som blev en bas för lustfyllda äventyr till Auqakul, Tivoli i Köpenhamn samt Travemünde och till London. Bridge med arbetskamraterna och galopphästar tillhörde även intresset. Under några år var han även ägare av en fransk galopphäst.

Göran var en sann djurvän och de som hälsade på hemma hos honom fick även hälsa på hans katt Loffe som var en kär familjemedlem. Dottern Susanne med familj kom att bosätta sig i södra Portugal men när möjlighet gavs träffades de i Växjö hos Göran. 1999 sålde han fastigheten på Östra Ringvägen och kom att bo nära sonen Rickard och hans familj i Araby och Dalby fram till hans sjukdom för fyra år sedan.

Många gånger tillbringade Göran med familj storhelger i Östersund hos sina släktingar och då och då även släktgården i Gardsjönäs, Västerbottens län, där övrig släkt även är stor.

Göran var mycket snäll, mån om sina barn och barnbarn och en omtyckt person av dem som lärde känna honom.

Syskonen Marléne och Christer

Mer läsning

Annons