Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Ingebrand om löpning, arbetet i rätten och pensionering

/
  • Östersunds tingsrätt där Göran Ingebrand haft sin arbetsplats sedan 1993 och varit dess chef sedan 2007.
  • Göran Ingebrand i ordförandestolen. Från en plats där han upplevt mycket och dömt många olika personer. En händelse som han minns tydligt är mordförsöket på imamen från Strömsund, vilket var första gången han dömde i ett mål där en stat misstänktes ha beställt mordet.
  • Görans intresse för löpning har medfört att han gjort löparresor över hela världen. Här är en bild från Barcelona, en stad där han gärna springer.
  • Göran Ingebrand vid sitt arbetsbord.
  • I en av tingssalarna hänger fyra tavlor målade av Anton Genberg. De kommer från den nedlagda tingsrätten i Strömsund och föreställer olika byar från kommunen. Det är tavlor som Göran Ingebrand uppskattar mycket.
  • LT mötte Göran Ingebrand för en intervju en snöig dag. En väderlek som han inte har något emot, vilket 11 genomförda vasalopp vittnar om.
  • Att vara lagman innebär många olika arbetsuppgifter, allt från tingsrättens långsiktiga planering till att delta i aktuella förhandlingar. Här samtalar han med advokat Andreas Viktor i ett aktuellt ärende.
  • Göran Ingebrand efter målgång i det erkänt tungsprungna maratonloppet längs Höga kusten i Ångermanland, år 1994.
  • Här får Göran Ingebrand medalj efter 50 genomförda maratonlopp.
  • Göran Ingebrand springer för Vattudalens Långdistansklubb. En aktiv klubb som bland annat arrangerar minst två maratonlopp varje år. Göran minns speciellt en tävling där de sju deltagarna fick starta inomhus i Vattudalsskolan eftersom det var 20 minusgrader.

Du som brukar vara ute och jogga eller promenera har med stor säkerhet sett en, smärt och spänstig man som ofta är ute på sina löparrundor. Det är mycket troligt att det är lagmannen Göran Ingebrand som du sett. Vid sidan av sin tjänst vid tingsrätten är han ofta ute och nöter asfalt.
– Jag springer för att jag mår bra av det och så rensar jag hjärnan och samlar kraft för arbetet.

Annons

Kanhända var det under en sådan träningsrunda han fick inspiration till en dikt som avslutning på en i övrigt lång och juridiskt välskriven dom. Den löd:

"Xx har många allvarliga brott begått

För det hon nu påföljden kontraktsvård fått.

Allt för ofta brott lett till förhandling dagen lång

Även om vi vid dess slut fått lyssna på dikt och vacker sång

Nej, nu måste livet en annan vändning ta.

Kolmården än nog bästa chansen på mången da

Där ställs det hårda krav

Inget spel vi vill veta av

Xx skall vara omhändertagen under tiden kort

Som återstår innan det är möjligt att ordna transport"

Så spirituellt avslutade alltså Göran Ingebrand en dom mot en bedragerska som var flitig gäst i tingsrätten. Domen blev omtalad och används i utbildningen av unga domare som exempel på att domskrivningen ska anpassas till parterna. Eftersom Göran brukar vara anlitad som utbildare använder han själv domen, lite som kuriosa, som exempel på just detta.

Göran föddes och växte upp i Uppsala i en akademisk familj. Pappan var präst och forskade även vid Uppsala Universitet innan han blev domprost i Linköping och biskop i Karlstad. Mamman föddes i Gåxsjö och bodde senare i Föllinge och Östersund innan hon flyttade till Uppsala och studerade till lärare.

Även Göran träffade sin fru Christina under studietiden i Uppsala. Efter att han suttit ting vid tingsrätten i Uppsala flyttade de till Sundsvall där Göran fick en tjänst vid hovrätten. Paret hamnade så småningom i Östersund. Under domarutbildningen varvades uppdragen mellan hovrätt och tingsrätt, men de lämnade aldrig Jämtland. Efter drygt fem år vid vattendomstolen valde Göran att arbeta som åklagare i Östersund. Det blev sex år i den rollen, en tid som han har många positiva minnen av.

– Det var en mycket omväxlande och utvecklande period och jag tvekade länge innan jag sökte mig vidare till domaryrket, säger Göran.

År 1993 tog han nästa steg i karriären till en tjänst som rådman vid tingsrätten som sedan dess, med ett kort undantag som lagman i Sveg, varit Görans arbetsplats. År 2007 utnämndes han till lagman och tingsrättens högste chef.

En uppgift som Göran lagt ner mycket tid på är att göra domstolen öppen och att alla anställda vid tingsrätten ska ha en öppen och vänlig attityd mot varandra, massmedia och allmänheten:

– Det är få arbetsplatser som är lika öppna som domstolarna, men ändå tror många att vi är inte är tillgängliga för allmänheten. Det är något som jag vill ändra på. En annan betydande uppgift är att vi är läroanstalt för unga jurister. Vi har hela tiden tingsnotarier anställda, som ett led i deras utbildning och vårt arbete är en viktig del för deras framtida yrkesval.

När jag ber Göran berätta om jobbiga mål och händelser kommer svaret omgående.

– Det är när barn är inblandade oavsett om det är övergrepp eller tvister. Vid tvister anstränger jag mig för att föräldrarna ska komma överens utan att det blir en förhandling och dom. När det gäller olika former av övergrepp får man ibland ta del av berättelser som är riktigt jobbiga att ta till sig. Sådana dagar är det svårt att inte ta med sig jobbet hem.

Han berättar vidare att efter sådana dagar så gäller det att prata av sig och uppskattar den goda stämning som finns mellan domarkollegorna som möjliggör detta. Självfallet finns också den möjligheten via företagshälsovården.

När det gäller personer så minns han, med ett leende, den bedragerska till vilken han skrev dikten. En skicklig bedragerska som gärna själv skrev dikter och stannade alltid och pratade med Göran när de möttes.

En händelse som fick stor uppmärksamhet och som förändrade säkerhetstänkandet hos domstolarna var när en åklagare blev knivhuggen i en paus under en förhandling. Händelsen inträffade visserligen när Göran tillfälligt tjänstgjorde i Sveg, men påverkade både honom och alla kollegor mycket starkt.

– Ett angrepp på rättssamhället, som medförde att säkerhetstänkandet höjdes ordentligt vid samtliga domstolar, säger Göran.

När det gäller domaryrkets utveckling under de alla år som han tjänstgjort som rådman och lagman säger han:

– Problemen är i stort desamma nu som för tjugo år sedan. Det gäller att värdera bevis vilket inte alltid är lätt. Bevis i form av DNA spår har gjort många utredningar bättre och säkrare.

På frågan om den kritik som polisen får för att de inte utreder alla anmälda brott svarar han mera undvikande.…

– Jag ser ju bara de brott som hamnar hos tingsrätten. Anmälningar som inte utreds eller där det inte väcks åtal har jag svårt att yttra mig över, men känslan är att många sexualbrott inte utreds ordentligt vilket inte är tillfredsställande.

Nämndemannasystemet har diskuterats flitigt de senaste åren och jag ber att han ska kommentera det:

– Alla länder har någon form av lekmannadomare i sina domstolar och det fungerar i stort sett bra. Men genom det nomineringssystem vi har så kan det bli problem framförallt i migrationsdomstolarna och förvaltningsdomstolarna i och med vi har partier som så tydligt tar avstånd från invandrare.

Som artikeln inleddes så är Göran en flitig motionär. Han är en av länets mesta maratonlöpare med hela 90 genomförda lopp. Det är bara ett fåtal personer som har sprungit flera. Till det har han genomfört 11 vasalopp.

Att träna i olika former har varit viktigt för hela familjen och även hustrun Christina har genomfört sex vasalopp. Parets fyra barn har också åkt vasaloppet och två av dem har genomfört maratonlopp och samtliga motionerar regelbundet.

Han betonar att han tränar enbart för att må bra, men tiden 2,55 på 1000 meters banlöpning, som junior, visar på stor talang inom området.

Under detta år blir Göran Ingebrand 65 år och skulle kunna pensionera sig, men han har bestämt sig för att fortsätta åtminstone detta år och kanske ytterligare en tid.

Annons