Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Hägglund: Det ska bli ökad patientrörlighet

Socialminister Göran Hägglund tror sig nu kunna ro EU-direktivet om patientrörlighet i land innan Sveriges ordförandeskap är över. Och att Spanien sätter sig på tvären bekymrar honom inte, meddelade han efter ministermötet i Jönköping på tisdagen.

Annons

EU-medborgarna har rätt till vård i andra EU-länder och att få ersättning för vården från hemlandet. Det har EG-domstolen slagit fast i flera fall, enligt reglerna om fri rörlighet för tjänster. Men för att medborgarna ska slippa behöva gå till domstol för att få sina pengar är nu det så kallade patientrörlighetsdirektivet på gång, det vill säga en lagstiftning på området. Ett direktiv som socialminister Göran Hägglund (KD) vill hinna gå i mål med innan Sveriges ordförandeskap är över vid årsskiftet.

Den främsta orsaken till att Göran Hägglund har så bråttom är att det land som är förslagets främsta motståndare är samma land som tar över ordförandeklubban efter Sverige – Spanien. Det vill säga att frågan inte skulle gynnas av att bli fördröjd och hamna i Spaniens knä, enligt Sveriges syn på saken.

Men efter att EU:s social- och hälsoministrar på tisdagen hade avslutat sin två dagar långa träff i Jönköping hade Göran Hägglund hunnit gå från en hygglig optimism inför mötet till en förvissning om att faktiskt nog kunna hinna fram i tid.

– Vi har gått från att diskutera ”om” vi ska ha direktivet till ”hur”. Alla länder har insett att nu går vi ner för landning och har man synpunkter ska man komma med dem innan den första december, sa han vid presskonferensen efter mötet.

Men Spanien, där rörligheten för patienterna inom landet är mycket begränsad, är som sagt det EU-land som har mest omfattande invändningar. Spaniens socialminister Trinidad Jimenez Garcia-Herrera ska under diskussionerna ha gjort ett kraftigt inlägg mot förslaget.

Spaniens hållning är ändå inte ett särskilt stort bekymmer, enligt Göran Hägglund, som påpekade att det endast krävs ett majoritetsbeslut i ministerrådet; det vill säga att beslutet kan fattas även utan Spanien.

– Alla inser att det kommer att bli en överenskommelse, och då gäller det att driva det man ser som allra viktigast. Vi har nått ett läge där vi bara drar åt ett håll, sa Göran Hägglund.

Mer läsning

Annons