Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Liten bergspredikan för socialister - Del 17

Artikel 17 av 20
Liten bergspredikan för socialister
Visa alla artiklar

Länstidningens ledarsida publicerar Göran Greiders bok Liten bergspredikan för socialister.

”Hon måste få samma rätt att bestiga talarstolen”.

”Mödrar, döttrar, systrar, Nationens representanter, fordrar att bli företrädda i nationalförsamlingen. I klar insikt om att okunnighet, glömska och förakt i fråga om kvinnans rättigheter är de enda orsakerna till de allmänna missförhållandena och styrelsens förfall, har vi beslutat att i en högtidlig förklaring utveckla kvinnans naturliga, oförytterliga och heliga rättigheter, på det att denna förklaring, ständigt aktuell för alla medlemmar av samhället, må oupphörligt erinra dem om deras rättigheter och plikter, genom att de ständigt på detta sätt kan jämföras med vad som är all styrelses mål, sålunda må vinna i anseende, och på det att de besvär, som framförts av medborgarinnorna och hädanefter grundas på enkla och oomtvistliga grundsatser, ständigt må tjäna till grundlagens och de goda sedernas vidmakthållande och allas lycka.”

Olympe de Gouges, ur Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter, 1791

Olympe de Gouges (1748–1793) hette egentligen Marie Gouze och var en av den franska revolutionens stora gestalter. Hon kom från knappa förhållanden, pappan var slaktare, men hon slog sig energiskt fram som dramatiker och författare och blev en viktig person i de parisiska salonger där revolutionens och tredje ståndets idéer diskuterades. I en rad olika frågor intog hon mycket radikala ståndpunkter. Hon bekämpade slaveriet och krävde rätten till skilsmässa och fri sexualitet. Hon var kvick och hade ordet i sin makt. Ett berömt yttrande är: "En kvinna har rätt att bestiga schavotten. Hon måste få samma rätt att bestiga talarstolen."

När den franska revolutionen bröt ut 1789 – en revolution som för övrigt inleddes med Pariskvinnornas brödmarsch ut till kungens slott - stödde hon den omedelbart. Frankrike exploderade. När kungen Ludvig XVI avrättades protesterade hon – inte därför att hon var rojalist, utan för att hon var emot dödsstraff. Det retade upp de mest extrema jakobinerna och i november 1793 avrättades även hon.

Olympe de Gouges har märkligt nog förblivit en relativt okänd gestalt i såväl revolutionens som feminismens historia.