Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör världen bättre

Bio Regina

Premiär: 28 mars 2014

I rollerna: Saga Becker, Iggy Malmborg, Shima Niavarani med flera

Regi: Ester Martin Bergsmark

Speltid: 1 tim 20 min

Censur: 15 år

Annons

I april förra året blev gymnasiet Södra Latin i Stockholm föremål för en hatstorm på internet. Skolans demokratiska utskott hade drivit igenom att man skulle införa ett könsneutralt omklädningsrum, som skulle kunna nyttjas av de elever som inte identifierar sig som tjej eller kille.

Detta upprörde bland annat bloggkändisen Isabella Löwengrip, som under rubriken "Att hitta på ett problem" beskrev beslutet om ett omklädningsrum för dem hon kallade "hermafroditer" som ett försenat aprilskämt. Kommentarsfälten till artiklar om nyheten svämmade snart över av ilska – kommentarer som stank av okunnighet kring transpersoners villkor.

Det är svårt att tänka sig ett bättre svar på denna flodvåg av fördomar än "Nånting måste gå sönder".

I Ester Martin Bergsmarks film får vi följa Sebastian (Saga Becker) som befinner sig i gränslandet mellan man och kvinna. Han identifierar sig fortfarande som en han, men fantiserar om att förvandlas till någon annan – till Ellie. Men mest av allt drömmer han om kärleken, om att bli villkorslöst älskad.

En kväll blir Sebastian attackerad på en herrtoalett, men räddas av Andreas (Iggy Malmborg). Så småningom blir de passionerat förälskade i varandra, men Andreas (som definierar sig som heterosexuell) slits mellan passionen och idén om vilken sorts människa han borde vara tillsammans med.

Bergsmark, som tidigare gjort dokumentären "Pojktanten" om sin och medförfattaren Eli Levéns transsexualitet, har verkligen hittat hem i det här starka dramat. Saga Beckers nästan överjordiska utstrålning gör Sebastian till en självklar mittpunkt, han blir norm i stället för avvikare. Men framförallt är det en film om kärlek, kärlek som både förtär och förändrar. För varje människa som ser den blir nog världen lite, lite bättre.