Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör säkerhetskontroll i handeln

Eftersom hot och våld ökat inom detaljhandeln det senaste året har Arbetsmiljöverket beslutat att se över butikers säkerhetsrutiner. Igår kom inspektörerna till Östersund.

Det handlar om butiker med upp till fem anställda med syftet att stödja arbetsgivare i det förebyggande säkerhetsarbetet. Kontrollen går också ut på att se till att beredskap finns om en våldsam situation skulle uppstå. Inspektioner sker över hela landet och igår var Arbetsmiljöverket på plats i Östersund med sju inspektörer från Härnösands distrikt. Marie Nordlund, delägare i butiken Gaupa, var en av dem som fick gå en rundtur med inspektören Kerstin Flod. De båda var nöjda efter inspektionen som i princip gick ut på att samtala kring säkerhetsrutinerna.

– Det är bra att det genomförs sådana här kollar. Det finns alltid saker som går att förbättra eller bli upplyst om, säger Marie Nordlund.

Kerstin Flod ansåg att säkerheten i butiken var som den skulle. Endast ett krav lämnar hon hos ägarna att förbättra.

– Av det jag sett under dagen känns det som att butiker i Östersund har bra koll på säkerheten. Det som möjligen kan förbättras är ökad kunskap om de risker som finns, säger hon.

Cirka 35 detaljhandlar i Östersund får i veckan besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer. Uppföljning kommer ske i höst. Statistik baserad på kontrollerna kommer även sammanställas senare.