Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör om och gör rätt TV4!

Förra veckan meddelade TV4:s ledning att man vill lägga ner de lokala nyheterna.

Man vill stänga 22 väl fungerande redaktioner och smula sönder en framgångsrik nyhetsorganisation. Vi anser att detta är ett felaktigt beslut utifrån flera perspektiv.

TV4 pratar just nu gärna om var och hur:

Var finns den framtida publiken när de på sikt överger det traditionella tv-tittandet?

Hur man ska nå den publiken, via dator, mobil, plattor etc?

Vi menar att man har glömt en vital sak:

VAD är det TV4 ska nå publiken med?

Alla tillgängliga mätningar och undersökningar pekar på att det som gäller nu, och än mer i framtiden, är det lokala nyhetsmaterialet (se bland annat framtidsstudier från Kairos Future).

TV4 påstår sig vilja vara en seriös nyhetskanal även i framtiden, samtidigt som man vill lämna det lokala uppdraget och i stället satsa på enbart nationella nyhetssändningar, utsända från Stockholm.

Ett allvarligt strategiskt felbeslut anser vi.

Den förstärkning av riksredaktionen, med 25 reportrar spridda över landet som man planerar ska ersätta de lokala redaktionerna är en rökridå, i ett försök att mildra det faktum att man struntar i det som händer i övriga delar av landet.

Redan i dag har TV4 reporterkraft på 20-tal platser i landet, som sänder och förmedlar till tittarna det som är av riksintresse: Hotellbranden, dubbelmordet, vägavstängningarna, tågolyckan, mutskandalen och så vidare. Vilket är ett axplock av vad de lokala stationerna redan täcker åt riksredaktionen.

Så vad är det TV4 vill med beslutet att lägga ner den lokala nyhetsbevakningen? Enligt vår uppfattning handlar det om en enda sak. Att tjäna mer pengar åt sina ägare. En vinst som 2013 närmade sig 1 miljard är uppenbarligen inte tillräcklig.

Vi anser att TV4 behöver lokala nyheter även i framtiden. Vi är överens med TV4 om att vi behöver utveckla den digitala delen av utbudet. Vi förstår väl att våra nyheter behöver finna kompletterande och nya vägar för att nå den framtida publiken.

Vi har sedan länge förstått nyttan av sociala medier för att nå ut. Vi förstår också att TV4Nyheterna behöver utvecklas.

Men vi tror att det är det lokala nyhetsmaterialet som kan leda den utvecklingen. Vi tror på värdet av att finnas nära vår publik. Vi vet hur viktiga vi är för publiken när vi lyfter lokala frågor, som är nära och som berör. Vi vet att vi gör skillnad när vi lokalt går igång och berättar det som aldrig kommer att berättas i riksmedia. De lokala röster som i framtiden kommer att höras av TV4-tittaren blir Bonde söker fru, Gladiatorerna och Så mycket bättre

Om TV4 i framtiden ska vara en respekterad del av Sverige, så måste TV4:s ledning tänka om, tänka rätt och backa från det inriktningsbeslut om nedläggning av de lokala redaktionerna, som skall klubbas den 23 april.

Vi är det som skiljer TV4 från den oformliga massa av underhållningskanaler som redan finns. Vi ÄR TV4Nyheterna.

Jimmy Roos

Nyhetschef TV4Nyheterna Gävle och Dalarna

Peter Jonsson

Nyhetschef TV4Nyheterna Luleå

Peter Svanberg

Nyhetschef TV4Nyheterna Umeå och Skellefteå

Hans Holmgren

Nyhetschef TV4Nyheterna Sundsvall och Östersund

Fia Linderström

Nyhetschef TV4Nyheterna Uppsala

Rebecka Segelström

Nyhetschef TV4Nyheterna Västerås och Örebro

Andreas Åsenheim

Nyhetschef TV4Nyheterna Norrköping och Linköping

Anna Cassel

Nyhetschef TV4Nyheterna Jönköping

Jonas Engman

Nyhetschef TV4Nyheterna Växjö, Kalmar och Blekinge

Öivin Tronstad

Nyhetschef TV4Nyheterna Skaraborg

Jesper Larsson

Nyhetschef TV4Nyheterna Väst

Marie Sjöberg

Nyhetschef TV4Nyheterna Halland

Lisa Hygge

TF Nyhetschef TV4Nyheterna Värmland

Joakim Fransson

Nyhetschef TV4Nyheterna Göteborg och Borås

Annika Anjou

Nyhetschef TV4Nyheterna Malmö och Helsingborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel