Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör lokal mat möjlig (port på vanliga)

Annons

Varannan portion som barnen äter i skolan är importerad. Centerpartiet vill se till att mer svensk mat serveras i offentlig sektor. Därför arbetar vi för att införa en regional och kommunal matpolicy.

En tydlig matpolicy ger upphandlare bättre riktlinjer och bättre möjlighet att välja i första hand närproducerad och i andra hand svensk mat. 

Vi kan vara säkra på att svenska djur haft det bra och att svenskt kött innehåller mindre gifter eftersom det är förbjudet att behandla friska djur med antibiotika i Sverige. Vidare bidrar svensk mat till fler jobb och till att den biologiska mångfalden bevaras och våra landskap hålls öppna. 

Det behövs också åtgärder på central nivå för att öka mängden svensk mat i offentlig sektor. Även här arbetar Centerpartiet aktivt.

Lagen om offentlig upphandling, LOU, måste reformeras. Varje dag serveras ungefär tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn. Centerpartiet vill att lagen om offentlig upphandling ska förändras så att det blir enklare att ställa krav på djuromsorg och miljöhänsyn vid upphandling.

Kött och charkuteriprodukter ska ursprungsmärkas, så att inköpare och konsumenter kan välja produkter som tagits fram med hänsyn till djuren och miljön. Från och med 2014 finns obligatorisk ursprungsmärkning för allt helt kött av nöt, gris, get och fågel. Om några månader väntas EU komma med ett förslag om en gemensam ursprungsmärkning även för charkuterier.

Mat i den offentliga sektorn får inte reduceras till att bara handla om kronor och ören. Det är dags att vi gör upp med samhällets dubbelmoral i förhållandet till svensk mat. Vi kan inte med ena handen ställa tuffa miljö- och djurskyddskrav på svenska bönder, och med den andra köpa importerad mat som producerats med lägre krav för att ge till våra barn, gamla och sjuka.

Per Åsling (C)

Riksdagsledamot, Trångsviken

Theresa Flatmo

Matentreprenör och mamma, Kälarne