Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör inte slut med RUT

Fem år sedan RUT-avdraget för hushållsnära tjänster infördes kan vi konstatera att reformen är en succé. I Jämtlands län finns det idag närmare 200 företag som utför RUT-tjänster.

Under årets första 6 månader har dessa företag omsatt över 8 miljoner kronor. Nya jobb har skapats. Därför blir jag så arg när vissa partier i svensk politik väljer att baktala och sprida myter om RUT. Senast i söndags då vänsterpartisten Ali Esbati i direktsändning i TV kallade anställda och entreprenörer inom hushållssektorn för tjänstefolk.

I Centerpartiet tolererar vi inte att man får stå oemotsagd med sådana dumheter. Här är lite hårda fakta om RUT. Förra året utförde cirka 17 000 företag RUT-arbeten åt hela 538 000 köpare i Sverige. Enligt SCB är det vanligast att äldre och par använder RUT. 68 procent av köparna hade inkomster under 32 000 kronor i månaden. Av de 64 000 personer som är sysselsatta i branschen är 64 procent kvinnor, 70 procent av besluten att köpa hushållstjänster tas också av kvinnor som tack vare RUT får vardagen att gå ihop och möjlighet att satsa på karriär.

RUT är alltså en reform som är till för alla och har positiva effekter på företagande, sysselsättning och jämställdhet. Den skapar nya jobb runt om i länet och kostar inte staten något allas. RUT betalar sig själv. Centerpartiet lade som första parti en motion om RUT i riksdagen redan år 2003. År 2014 försvarar och kämpar vi fortfarande för reformen med näbbar och klor.

Marianne Larm-Svensson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel