Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör er redo för militär närvaro igen

Sådärja.
Den så kallade cirkeln är sluten.
Nu skriver jag i tidningen igen.

Annons

Det var 16 år sen jag jagade runt som sportreporter i här länet, men det känns ändå ganska logiskt att vara tillbaka eftersom det mesta här i livet går i cirklar.

Och med anledning av detta:

Kära Östersundare, gör er redo för militär närvaro igen.

Men det blir inte som förr det blir det aldrig. Den här gången handlar det istället om träningstrenden som snart har erövrat hela Sverige; nämligen Military Training. Eller Army Fitness. Eller Boot Camp.

En träningsform som går ut på att träna stenhårt i grupp, på samma sätt som killarna och tjejerna som gjorde lumpen en gång i tiden. Lite grisig hårdkörning helt enkelt. För att bli stark som på den gamla goda tiden .

I Stockholm spetsar arbetsgivarna i innerstan sin personalvård med att förutom Yogaklasser och Sluta röka-kurser också erbjuda sina anställda en kurs i just militär trän… förlåt, Military Training.

Anställda som är redo att plågas hårt samlas på ett fält eller liknande, klockan 07.00 på morgonen eller tidigare (tidpunkten stärker den militära moralen). Sen tränar alla tillsammans. Ålning medelst hasning ni vet, lerigt som fasen. Man bär varandra på ryggen, springer gruppstafett där alla ska gå i mål samtidigt.

Det är militärtränade personer som leder de här grupperna och här finns som ni förstår goda affärsmöjligheter för en del länsbor som vill vara först med att håva in stålar från folk som betalar för att få kånka på en medelålders, trivselviktig kompis på ryggen. På tid.

Jag ser framför mig samling vid Badhusparken i gryningen. Remonthagen. Eller förresten, Skidstadion kanske är bättre. Kanske gamla I5-spåret för att andas in lite militärhistoria på kuppen.

Tro mig. Den här militära vågen är på väg att svepa in över Östersund.

När det gäller de där cirklarna så känns det ibland som att det är vi människor som springer runt. Platser och saker ligger stilla och väntar på att vi ska nå hela varvet.

För 18 år sen, när jag sökte jobb på Expressen men inte fick det, ville jag upptäcka världen och jobba på spännande platser .

Nu har jag ett spännande jobb och får då och då åka runt i världen och jobba , men längtar allt oftare hem till Jämtland igen. Till platsen som stilla betraktat mig när jag jagat varvet runt.

Vem kunde till exempel ana att jag (Bräcke SK) och Yvette Hermundstad, (Brunflo IF), som var med i samma skidtävlingar när vi var 10-12 år och inte alls kände varandra skulle jobba med sport på T V 20 år senare. På varsin tv-kanal.

Att vi skulle stå och vifta med våra mikrofoner framför Charlotte Kalla och Björn Ferry under Vinter-OS i Vancouver eller världscupen i Gällivare och Falun.

De där cirklarna finns nog där av en anledning. I väntan på att förstå sammanhanget så är det väl lika bra att jaga vidare.

Manöver.