Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör en kommun av länet (port på vanliga)

Jämtlands län står inför stora framtida utmaningar. Minskad befolkning leder till att allt färre skall försörja allt fler. Enligt SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) prognoser så är vi inne i en period där kommunernas kostnadsökning till följd av den demografiska utvecklingen nästan kommer att trefaldigas fram till 2017.

Motsvarande kostnadsutveckling finns på landstingsnivå. Många av länets kommuner har redan i dag svårt att få sin ekonomi att gå ihop trots att man kvalar in i den mindre smickrande ligan av kommuner med landets högsta skatt. Man har svårt att klara samhällsservicen – skolor med mera måste exempelvis läggas ner. Hög skatt och brister i samhällservicen leder till att befolkningen av detta skäl minskar ytterligare med minskad skattekraft som en direkt konsekvens. Många är vi nog som inser att det behövs en ny kommunreform där kommuner slås samman.

För Jämtlands län bör man överväga om det inte är lämpligt med en kommun. En Jämtlands kommun skulle för närvarande få drygt 126 000 invånare, vilket är ca 1,5 procent av Sveriges befolkning på en yta som är ca 12 procent av Sveriges yta. En kommun av hela Jämtlands län skulle ge betydande besparingar. Politikerorganisationen skulle avsevärt kunna minskas. Administrativa uppgifter skulle kunna rationaliseras. De belopp som härvid frigörs skulle istället kunna användas till att behålla en god samhällservice. Ingen länsinvånare kan väl ändå tycka att det är bättre att avlöna en alltför stor politisk- och administrativ organisation istället för att tillgängliga resurser används till skola vård och omsorg.

Tyvärr ser många i första hand problem med att slå samman kommunerna i Jämtlands län före det nödvändiga och de möjligheter som skulle öppnas för Jämtlands kommun. Tyvärr är det också så att våra politiker i kommuner och landsting som närmast skulle kunna engagera sig i detta många gånger är mera rädda om sitt uppdrag än att de vågar lyfta frågan.

Söndagen den 14 september är det val. Vi har då möjlighet att välja politiker som på ett pragmatiskt sätt vågar ifrågasätta hur våra små kommuner i längden skall kunna klara sig och som också vågar diskutera lösningar. Vid valet får vi också möjlighet att välja ett direktvalt regionfullmäktige då Jämtlands län från 2015 får bilda en egen region som bl.a. kommer att överta landstingets uppgifter som sjukvård mm liksom regionförbundets arbetsuppgifter.

Ett regionfullmäktige bestående av pragmatiska kompetenta politiker som ser länets bästa först av allt är ytterst avgörande för länets framtid. Säkert suktar nuvarande politiker i landstingsstyrelsen efter att få en plats i en framtida regionstyrelse. Hoppas att väljarna i länet, oberoende av partifärg, ser tillbaka på hur nuvarande majoritet i landstinget skött sitt åtagande. Man har tyvärr, i vissa avseenden, visat en närmast total brist på kompetens och civilkurage.

Det är också högst anmärkningsvärt att Robert Uitto och Harriet Jorderud, som båda tidigare arbetade hårt för att vi skulle bilda en ny region med Västernorrland, nu talar sig varma för att Jämtlands län bildar egen region. Snacka om att byta åsikt utan att skämmas.

Bengt Åsengård

Framtid Jämtland