Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör din egen korv

I vår stressade tillvaro betraktas korv som något av en nödlösning. Man sliter med sig ett paket från affärens kyldisk och middagen är räddad.

Kommer man på idén att stoppa egen korv är det tvärtom, man behöver gott om tid. Fördelen är att man får full kontroll över vad som egentligen stoppas i korvskinnet och kan experimentera med smakerna.

För att göra egen korv utan överdrivet besvär måste man ha en köksmaskin med kvarn. Till kvarnen måste det finnas ett korvhorn, det vill säga ett rör som man sätter som sista del i kvarnen. På korvhornet rullas ett urspolat fjälster upp som sakta men säkert fylls med korvsmet.

Fjälster är inget annat än en rengjord djurtarm. Svinfjälster är lättast att arbeta med och bra för nybörjare. Det ger en korv med ungefär tre centimeters diameter, i stil med frukostkorv.

Krokfjälster kommer från nötdjur och ger en grövre korv, vilket också kräver massor av fyllning.

Tunnare korv får man med lammfjälster, men de är också trixigare att hantera eftersom de kräver större hantverksskicklighet. Går kvarnen för fort är risken stor att det tunna fjälstret överfylls och spricker.

Går det åt pipsvängen, det vill säga att skinnet spricker, är det bara att knyta eller binda ihop vid brottet och börja om.

Det tar ett tag att bli en fullfjädrad korvtillverkare, så tillåt dig att göra misstag, de lappas enkelt ihop med lite bomullssnöre.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se