Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör det lilla du kan för miljön

Socialdemokratiska studentförbundet anser att allt som sker i samhället måste anpassas till en ekologisk grundsyn.

Naturen är grunden. Det allvarligaste hotet mot mänskligheten överlevnad och framtid är den ekokris vi står inför: Befolkningsutvecklingen, öknarnas utbredning, avverkning av de tropiska regnskogarna med omfattande klimatförändringar som följd, bristen på färsk vatten, jordförstöringen, utrotningen av växt- och djurarter, och inte minst de olika föroreningar av vatten, mark och luft som hotar naturens balans. Det är dessa områden stora delar av världens forskningsresurser måste sättas in.

Våra möjligheter som liten nation är begränsade. Vi saknar resurser till forskning och utveckling på många av dessa områden. Men vi har som en utvecklad industrination särskilda möjligheter att vara pådrivande i den internationella opinionsbildandet för att förmå världens nationer att prioritera natur i stället för krig – och för att spränga det internationella klungförsvar, som slår vakt om  rätten att bränna slut på framtiden.

Vi kan genom forskning och utveckling söka nya svenska lösningar som kan fungera som exempel inom till exempel det internationella miljöarbetet. 

Miljön är en av de viktigaste frågorna för vår framtid och det är viktigt att vi alla inser vårt ansvar över den. Ingen kan med gott samvete  skjuta miljön åt sidan med undanflykten att ”jag kan inget göra, jag har ingen makt över samhället”.

Alla har vi makt – det gäller bara att utnyttja den. Sopsortera, kompostera, sända tillbaka emballage till producenterna och handla miljövänligt. Det är bra några exempel på vad man som ”liten människa” kan göra.

Rikard Lindén, Socialdemokratiska studentförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel