Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör det inte själv – hemmafix är farligt

Har du tänkt stanna hemma och fixa i bostaden på semestern? Gör inte det, varje år skadar sig tusentals hemmafixare så illa att de måste uppsöka akuten. Och ute på tomten väntar nästa fara, den beryktade motorgräsklipparen.

Runt 20 000 personer måste varje år få akut läkarvård efter att ha gjort gör-det-själv-arbete i sitt hem. 2008 skadades cirka 20 400 personer, uppger Socialstyrelsen i rapporten ”Skadehändelser som föranlett läkarbesök vid akutmottagning”. Av dem var närmare 18 000 män, majoriteten av dem hade skadat sig i samband med reparations- eller underhållningsarbete. Klämskador, skärsår och stickskador var vanligast. 2008 hade över 40 procent av hemmafixarna som tvingades uppsöka akut läkarvård sårskador. 15 procent hade frakturer.

Hemmets otrygga vrå

Det må vara flest män som skadar sig på gör-det-själv-arbete, men det innebär inte att kvinnorna kommer undan. De skadar sig oftare än män i samband med matlagning och det som i socialstyrelsens rapport kallas för ”vitalaktivitet”. Med det menas exempelvis halka omkull i badrummet eller ramla ur sängen. Totalt fick över en kvarts miljon människor åka till akuten efter skador som uppstått i hemmet eller på tomten, enligt Socialstyrelsens rapport. Det gör våra egna bostäder till den plats där flest människor skadar sig. Så glöm talesättet ”hemmets lugna, trygga vrå”, för det tycks ju uppenbarligen inte stämma.

Varning för gräsklippare

Gå och pyssla på tomten låter rogivande, men även där lurar faror. Främst bör du se upp för motorgräsklipparen. Över 6 000 personer får varje år åka till akuten efter att ha skadat sig i samband med trädgårdsarbete. Gräsklipparen toppar listan som det redskap som skadar flest. Fingrar och tår som råkar hamna i klipparen tillhör de vanligaste olyckorna tillsammans med fallolyckor, som orsakats av att någon råkat snubbla över maskinen. På tal om fallolyckor är stegen det verktyg som orsakar näst flest olyckor på tomten.

Grillar startar bränder

Låt säga att du sätter säkerheten i främsta rummet och struntar i det där som behöver renoveras inne. Och ger blanka den i att gräset växer, ogräset frodas och att takrännorna behöver rensas. I stället plockar du fram grillen för att ordna en god middag åt familjen. Frid och fröjd? Nä, grillen är också farlig. Förutom brännskador så orsakar grillar bränder. Många bränder. Närmare tio procent av alla utomhusbränder orsakas av grillar. Det är bara anlagda bränder som står för en större andel. Till och med små engångsgrillar som ser så oförargliga ut kan starta en brand flera timmar efter att de ser ut att ha slocknat. De är därför direkt olämpliga att ha med sig på picknick, uppger Ulrika Roseen som är brandexpert på Anticimex.

Gör ingenting

Så se upp om du ska vara hemma på semestern, det lurar tydligen faror överallt. Måste du vara hemma, alla kan ju liksom inte åka på paketresor till flådiga hotell som har ”all inclusive”, tänk på att ta det lugnt och se till att bli bjuden på middag. För att stanna hemma, fixa och dona och laga sin egen mat kan uppenbarligen vara direkt hälsovådligt.

ELISABETH PETTERSSON/NA MEDIA

namedia@na.se