Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör barnkonventionen till lag

I dagarna inföll den internationella barndagen. Alla barn är olika men har samma rättigheter. Därför anser Kristdemokraterna att FN:s barnkonvention måste bli svensk lag. Sverige var ett av de första länderna att skriva under barnkonventionen men vi kan tyvärr fortfarande se att beslut tas i strid med barnkonventionen. Vi ser också att svenska lagar har företräde om det föreligger en konflikt mellan lagen och konventionen.

Om vi verkligen menar allvar att barnets bästa ska stå i första rummet så är det hög tid att barnkonventionen får en starkare ställning. Att göra barnkonventionen till lag kommer inte i ett slag göra att alla barn i vårt land får det bra – men det ökar förutsättningarna för att de rättigheter som vi sagt att barnen ska ha faktiskt gäller. Det skulle öka kraven på alla oss som är beslutsfattare, på myndigheter och domstolar.

Vi kan se på vårt grannland Norge som har valt att både transformera och inkorporera barnkonventionen. Enligt Rädda Barnen har detta lett till att kunskapen om barns rättigheter har ökat markant i landet, både hos vuxna och hos barn. Barnens rättsställning har också stärkts eftersom de oftare har tillfrågats inför beslut. Barnkonventionen har också kommit in som redskap och rättesnöre i den politiska planeringen. Rädda Barnen menar att Norge lever upp till konventionen på ett betydligt bättre sätt än Sverige.

Det är på tiden att barnkonventionen får större utrymme på utbildningar inom juridik och socialt arbete. Den höjda kunskapsnivå som skulle byggas upp är i sig en förutsättning för att vi ska kunna leva upp till barnkonventionen. Ska vara världens bästa land att växa upp i så måste barns rättigheter komma först.

Emma Henriksson (KD) Familjepolitisk talesperson

Ingrid Gustafsson (KD) Ordförande Kristdemokraterna Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel