Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör allvar av bredbandet

Nu är valet slut och vi vet vilka som kom in i de beslutande församlingarna. Före valet hörde jag flera partier som åtminstone nämnde såväl glesbygd som bredband.

Det är dags att gå från ord till handling. I Stockholm verkar allt utanför tullarna vara glesbygd. Hur är det i Jämtland? Ni nya fullmäktigeledamöter i Östersund, Krokom och Åre har förmodligen rätt likartad uppfattning om att det skall satsas på glesbygd. Ordet glesbygd kanske ändå har i stort sätt samma innebörd för er som för stockholmare dvs. allt utanför den egna tätorten. Oavsett hur ni hittills i praktiken hanterat glesbygden har ni nu tidernas möjlighet att göra något för den verkliga glesbygden som skulle slå världen med häpnad.

Varför jag nämner dessa tre kommuner beror på att det är ni som är ägare till Jämtkraft som i hela landet gjort sig kända för att dels ha ett konkurrenskraftigt elpris och dels för sitt jämtpris och ett lokalpris för ägarkommunernas innevånare. För de som bor inom tullarna dvs. i tätorterna Östersund, Krokom och Åre kostar anslutning till stadsnätet kr 7 900. Kall planerar nu för ett eget fibernät. Nu har jämtarna möjlighet att visa vad glesbygdssatsning verkligen innebär. Jämtkraft har på ett föredömligt sätt stormsäkrat sitt elnät och i princip lagt ner kabel runt hela Kallsjön. Där finns också förberett för fiber men för glesbygden gäller inga kr 7 900 utan ett många gånger högre pris.

Jag som storstadsbo har inga problem med att låta en del av min skatt gå vidare till er i Jämtland som skatteutjämning. Jag tror inte heller att övriga jämtkraftskunder skulle ha något emot att låta Jämtkraft engagera sig och erbjuda samtliga Kallbor bredband till samma pris som tätortsborna. Inte ens om det skulle kosta någon ettöring på elpriset.

Men glöm inte bort de verkliga glesbygderna som Anjan, Ässingen, Kolåsen, Björkede eller Kälapannsjön. Där bor fortfarande människor men vissa har inte ens elektricitet trots att Kallbygden levererar enorma vattenmängder till elkraft. Bredband till dessa orter måste lösas på annat sätt än kabel. Kallsedets Fjällcenter har med egna pengar satsat på satellitbredband.

Erbjud TeliaSonera att få riva alla sina telefonträstolpar mot att de går in och satsar ett antal års underhållsmiljoner i Kalls bredbandsprojekt. Använd bygdemedlen. Använd EU-pengar. Använd bredbandspengarna i landsbygdsprogrammet. Använd fantasin! Ställ krav som gör att lokala firmor får göra det jobb som behövs (grävningar, el etc). När Kallbygdens fibernät ställde frågan på #kandulova svarade alla partier utom VV och FP. Alla som svarade var positiva till bredbandsutbyggnaden men med lite olika infallsvinklar.

Ta nu och samla ihop er och gör en satsning ihop med era kollegor i Krokom och Östersund och se till att Kallbygden blir ett mönsterprojekt när det gäller såväl glesbygd- som bredbandssatsningar. När ni visat hur satsning på glesbygd i verkligheten skall gå till kan ni gå vidare med glesbygden i övriga delarna av ägarkommunerna. Vem av er vill ta på sig ledartröjan och se till att denna satsning blir verklighet?

Sören Monvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel