Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Google vill döda jpg

Google presenterar inom kort WebP - ett nytt mindre format för bilder på internet som laddas fortare än vanliga jpgs.

Google presenterar inom kort WebP - ett nytt mindre format för bilder på internet som laddas fortare än vanliga jpgs.

WebP kommer som fil bli omkring 40 procent mindre än en motsvarande bild sparad som jpg.

Bakgrunden till det nya formatet är att Google uppskattar att omkring 65 procent av alla byte på internet upptas av just bilder. Det är drygt 25 procent av den totala mängden data som vi hanterar online.

Haken är naturligtvis - än så länge - att jpg är ett vedertaget format. Fotografer använder det vid fotografering både med traditionell digitalkamera som mobilkamera såväl som när bilderna sparas på diverse forum och sociala nätverk.

Google hoppas förändra detta. De har redan genomfört en förändring för filmformat när de introducerade WebM. Formatet används numer av YouTube vid sidan av H.264.

Men att få stillbildfotografer att byta format kanske inte blir lika lätt eftersom det dominerande fotosajten Flickr ägs av Yahoo. Men WebP är open-source och Google pratar med andra tillverkare av webbläsare om WebP-support. I slutändan kan det nya formatet resultera i snabbare webbsurf för alla.

Testa WebP och läs mer om det nya formatet.


/Amy Lagerman

Kamera & Bild